Vineri, 2 aprilie 2021, se împlinesc 25 de ani de la înființarea Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), instituție de cultură românească din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

În toți acești ani CEDMNC, împreună cu partenerul său strategic Centru European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), asociație cultural-științifică, care din anul 2017, funcționează sub egida Academiei Române, cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfințitului Ioan, azi Mitropolit al Banatului, şi al Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu celelalte instituţii şi asociaţii culturale şi civice româneşti din cele două judeţe, şi-au adus o importantă contribuţie la cunoașterea istoriei și afirmarea valorilor comunităților românești din Arcul Intracarpatic și a credinței strămoșești, la susţinerea colaborării şi armoniei interetnice, la clarificarea, cu ajutorul cercetărilor ştiinţifice, a relaţiilor istorice româno-maghiare de-a lungul secolelor, deosebit de important fiind pentru conştiinţa publică mesajul bunei înţelegeri şi al multiculturalităţii zonei.

Astfel a apărut în peisajul cultural naţional o voce tot mai distinctă, mai curată, mai demnă, care a adunat an de an, din întreg spaţiul românesc, conştiinţe de răsunet pentru ca noua instituţie sângeorgiană să-şi poate duce la îndeplinire menirea nobilă pe care și-a propus-o: să păstreze şi să apere valorile culturale, ştiinţifice, spirituale, morale, tradiţionale şi materiale româneşti, să deschidă orizonturi largi pentru crearea a noi astfel de valori,  într-un climat de bună înţelegere şi armonie în zonă.

Pentru a marca acest important eveniment, vineri, 2 aprilie, ora 11, la sediul CEDMNC va avea loc Conferința „Centrul Ecleziastic de Documentare «Mitropolit Nicolae Colan» – un sfert de veac în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei”. Programul cuprinde:

  1. Mesaj de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei
  2. Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – Oază de cultură şi spiritualitate românească în Arcul Intracarpatic, Pr. Ioan Marin, directorul CEDMNC
  3. CEDMNC – locaş al culturii, ştiinţei, spiritualităţii româneşti şi al promovării armoniei interetnice, dr. Ioan Lăcătușu, director onorific CEDMNC
  4. Frânturi din mesajele de suflet adresate Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, în cei 25 de ani de rodnică activitate, Ciprian Hugianu, Erich-Mihail Broanăr, documentariști.

Manifestarea se va desfășura on-line.

***

 Frânturi din mesajele de suflet adresate Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, în cei 25 de ani de rodnică activitate

           Mesaje la început de drum (2 aprilie 1996)

 

           Un locaş al minţii, al culturii şi al inimii

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” va încerca să adune tot ce este mai scump şi sfânt pentru noi, românii din această zonă, adică să adune tot ce este document pe linie bisericească, pentru că ştiţi că istoria, cel puţin a noastră, a românilor, n-a fost scrisă pe computere, ci ştim că istoria românilor a fost scrisă, în general, pe marginile cărţilor, ale ceasloavelor, ale sfintelor noastre evanghelii, şi de acolo au adunat oameni de talia lui Nicolae Iorga informaţii despre ce a fost trecut, despre ceea ce s-a întâmplat în istoria neamului nostru.

PS Ioan SELEJAN,

Episcopul Covasnei şi Harghitei

         Moment de referinţă pentru suflarea românească din sud-estul Transilvaniei

Crearea acestui Centru Ecleziastic are o importanţă bisericească, una cultural-ştiinţifică, dar şi una naţională. Preoţii, călugării şi teologii din eparhie, dar şi cei din alte zone, dispun de cadrul necesar pentru a studia istoria Bisericii, Teologiei şi credinţei ortodoxe din această parte de ţară. De asemenea, în acest aşezămant se pot croi şi elabora lucrările de teologie şi de spiritualitate necesare credincioşilor ortodocşi de pe aceste meleaguri sau din alte eparhii.

Ilie FONTA,

Secretar de Stat

           O idee binevenită, necesară

În decursul vremii s-a simţit nevoia construirii unui centru de documentare privind istoria Bisericii şi vieţii ortodoxe româneşti pe aceste meleaguri, care să suplinească şi să dezvolte activitatea muzeală.

Mircea SFÂRLEA,

Ministerul Culturii

           Reflecţii la inaugurarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

Este un moment de mare însemnătate. Se pune începutul unei munci grele. Mare răspundere în strângerea, studierea şi păstrarea unor mărturii privind viaţa şi credinţa înaintaşilor.

Ostenitorii vor trebui să stăpânească metode corespunzătoare, ordine în gândire, logică în legătura faptelor. Istoria, ca studiu, este ştiinţă a vieţii. Ceea ce există azi, vine din ceea ce exista ieri. Prezentul este trecutul în forma lui de azi, este chipul prezent al timpului.

Pr. Protopop Gheorghe RĂŢULEA

         Fapt de autentică cultură

Înfiinţarea a două noi instituţii de cultură (Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Secția Carpaților Răsăriteni a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei) cu profunde implicaţii în cercetarea şi valorificarea ştiinţifică a istoriei este importantă nu doar pentru comunitatea românească, ci şi pentru comunitatea, tot atât de restrânsă – dacă nu chiar mai mult – a oamenilor de ştiinţă şi cultură din ţară.

Petre STRĂCHINARU,

consilier la Inspectoratului Judeţean de Cultură al judeţului Covasna

         Meşterii istoriei

Avem convingerea că cele două instituţii pe care le inaugurăm azi vor deveni craterele prin care vor izbucni înspre lumină nestematele ascunse în măruntaiele pământului, ori a arhivelor, şi poate ne vom mira şi noi de strălucirea flăcării închise în ele, făcându-ne să înţelegem datoria de a persevera şi de a ne sluji, în orice condiţii, Ţara.

Adrian CĂŞUNEAN-VLAD,

Prefectul judeţului Covasna

        Pentru cunoaşterea propriei istorii

Avem privilegiu de a fi părtaşi la un eveniment ce va rămâne înscris, fără îndoială, în istoria vieţii culturale, ştiinţifice şi spirituale a judeţului şi Eparhiei noastre, în primul rând, dar şi al Ţării.

Pentru că înfiinţarea celor două instituţii de cultură, pe care o marcăm astăzi, răspunde unei necesităţi imperioase de a umple un prea îndelungat gol în cercetarea ştiinţifică a istoriei zonei noastre, de a se înlătura, în sfârşit, petele albe de pe tabloul ce redă viaţa şi istoria neamului nostru în arealul Arcului Intracarpatic.

Ioan SOLOMON,

Preşedintele Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”

         Biroul de presă al CEDMNC

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail