Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) soluţionează în mod „subiectiv şi arbitrar” cauzele legate de posibilele fapte de discriminare etnică, susţine Centrul European de Studii Covasna-Harghita, care cere Parlamentului să analizeze activitatea acestei instituţii.
Într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, conducerea Centrului European de Studii afirmă că CNCD se autosesizează în presupuse fapte de discriminare a maghiarilor, dar nu face acelaşi lucru când este vorba despre fapte certe de discriminare a românilor din Covasna şi Harghita de către autorităţile locale, ba mai mult, soluţionează diferit speţe identice ori tergiversează soluţionarea reclamaţiilor vizând discriminarea românilor.
Consiliul Director al Centrului menţionează că va realiza şi va de publicităţii un studiu privind modul discriminatoriu de soluţionare a reclamaţiilor de către CNCD, studiu pe care îl va înainta Comisiilor pentru abuzuri din cele doua camere ale Parlamentului, precum şi partidelor politice în vederea revocării membrilor desemnaţi de acestea.
În acelaşi comunicat de presă, semnatarii denunţă hotărârea CNCD de a sancţiona cu avertisment Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, în urma publicării studiilor „ Raport pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse” şi „Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita-Covasna”, pe motiv că acestea ar face ‘referiri discriminatorii la minoritatea maghiară’.
„Chiar şi speţa de faţă, în care CNCD îşi permite să cenzureze concluziile unei cercetări ştiinţifice privind asimilarea românilor din Covasna şi Harghita, relevarea „adevărurilor” din zonă fiind discriminatorii pentru minoritatea maghiară, este un exemplu de soluţionare discriminatorie de către CNCD a reclamaţiilor. Nu mai puţin de acum trei luni, acelaşi CNCD considera afirmaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care împărţea românii din judeţ în români băştinaşi „buni” şi români colonizaţi „răi”’, ca nefiind discriminatorie şi ofensatoare, cu argumentul „dreptului la libera exprimare”. Cu alte cuvinte, în imparţialitatea sa, CNCD decide că românii pot fi ofensaţi şi jigniţi de politicienii maghiari în baza dreptului la libera exprimare, în timp ce cercetările ştiinţifice care relevă slăbirea comunităţii româneşti din Covasna şi Harghita, prin „grija” unor politici locale bine puse la punct, este discriminatorie pentru cei care orchestrează epurarea pe criterii etnice a românilor”, se arată în comunicatul de presă.
Consiliul European de Studii Covasna-Harghita consideră că hotărârea CNCD de sancţionare cu avertisment a Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române este o „gravă eroare care încurajează afirmarea susţinătorilor proiectelor separatiste de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut secuiesc” şi solicită Academiei Române să conteste în instanţă hotărârea menţionată.
Centrul de Studii Covasna-Harghita apreciază în mod deosebit preocuparea Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române pentru cercetarea problematicii specifice spaţiului sud-estului Transilvaniei, apreciază sprijinul acordat conceperii şi realizării unor proiecte privind convieţuirea interetnică din cele două judeţe, precum şi valoarea cercetărilor sociologice întreprinse sub coordonarea prof. Radu Baltasiu pentru reconfigurarea strategiilor referitoare la gestionarea proiectelor separatiste şi de enclavizare etnică a aşa-zisului „Ţinut secuiesc”.
Conducerea Centrului de Studii Covasna-Harghita solicită, de asemenea, Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului să elaboreze grabnic o strategie menită să stopeze acţiunile separatiste promovate de liderii maghiari cu sprijinul Budapestei şi să asigure dăinuirea comunităţii româneşti în zonă într-un cadru multietnic şi pluriconfesional.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES