În cadrul programului dedicat sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, joi, 28 noiembrie 2013, în sala de conferinţe a Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna s-a desfăşurat Simpozionul 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. La simpozion au participat  istorici cercetători şi profesori din Cluj-Napoca, Sibiu, Topliţa, Vălenii de Munte, Întorsura Buzăului şi Sfântu Gheorghe,  precum şi Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, Subprefectul Georgeta Gheorghiu şi alţi funcţionari din instituţiile publice, profesori, elevi şi un numeros public.

Participanţiila Simpozionau adus un omagiu generaţiei de români iluştri care au realizat cel mai de seamă act politic al devenirii noastre istorice – desăvârşita unitate a naţiunii noastre. Aceasta a deschis calea propăşirii naţionale şi pentru românii din teritoriile asuprite, s-au ridicat marile Universităţi româneşti dela Cluj, Cernăuţi, Chişinău, mari catedrale ortodoxe şi greco-catolice în centrele oraşelor transilvane, s-a înfiinţatla Clujprimul Institut Speologic din lume, totla Cluj, Muzeul Limbii Române şi Şcoala de Arte Frumoase, apoi academii de înalte ştiinţe agronomice, academii comerciale, alte institute de cercetări ştiinţifice, mii de licee şi şcoli generale. De la o opresiune  socială şi naţională a marilor imperii impusă constant românilor, s-a ajuns la un statut demn pentru naţiunea română, în rând cu naţiunile civilizate ale lumii.

            Datorăm reuşita realizării dezideratului nostru naţional bravei Armate Române conduse de Regele Ferdinand I Întregitorul, trecerii vitejeşti peste Carpaţi a batalioanelor române, miilor de jertfe ale soldaţilor români căzuţi pentru acest ideal, datorăm acest mare act politic miilor de martiri români transilvăneni care au căzut jertfă de la 1848 până la 1918 pentru că au vrut să ne unim cu Ţara.

            Un omagiu se cuvine marilor făuritori ai  Unirii celei desăvârşite: Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu, Vasile Goldiş, Nicolae Filipescu, Ștefan Cicio Pop, Nicolae Iorga, Gheorghe Pop de Băseşti, Aurel Lazăr, Alexandru Vaida Voievod, Aurel Vlad, Octavian Goga, Ioan Suciu, Iosif Jumanca, Ioan Fluieraş, Tiron Albani, Teodor Mihali, Vasile Stoica, Octavian C. Tăslăoanu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Amos Frâncu, Nicolae Bălan şi atâţia alţii, dar şi celor care au militat pentru Marea Unire dar la 1918 nu mai erau în viaţă, în frunte cu Andrei Şaguna, George Bariţiu, Ioan Raţiu, Vasile Lucaciu şi atâţia alţii, care la rândul lor au preluat visul de o clipă al marelui voievod Mihai Viteazul. Un omagiu se cuvine să aducem şi prestigioaselor instituţii identitare româneşti: Bisericilor Naţionale, ASTREI, presei româneşti, Academiei Române, Ligii pentru unitatea tuturor românilor etc.

            Participanţii şi-au exprimat speranţa că toate idealurile generaţiei de atunci se îmbină cu idealurile generaţiei prezente pentru o Românie liberă şi demnă în concertul marilor naţiuni europene, că vom depăşi momentele de criză, spre prosperitate şi demnitate, că nu va mai exista atâta sărăcie în marea masă a populaţiei şi că se va coagula o generaţie de oameni politici integri şi patrioţi întocmai ca şi generaţia de aur de la 1918.

            În privinţa libertăţilor şi drepturilor acordate minorităţilor etnice, considerăm că idealul de la 1918 s-a realizat pe deplin, marele democrat Iuliu Maniu a spus că nu vrem să devenim din asupriţi asupritori şi că minorităţile trebuie „să se simtă acasă, la noi, cu „noi dimpreună”. În comunicările prezentate la simpozion s-a subliniat faptul că Transilvania nu a fost făcută cadou României prin Tratatul dela Trianon – aşa cum încearcă unii să convingă opinia publică – ci a fost voinţa întregii naţiuni române, pecetluită cu sângele vărsat de sute de mii de români din întreg spaţiul românesc şi care au căzut visând la această unitate.

            S-a relevat, totodată, şi contribuţia românilor din fostele scaune zise secuieşti: Odorhei, Ciuc, Trei Scaune şi Mureş la pregătirea, realizarea şi consolidarea Marii Uniri, în frunte cu: Miron Cristea, Alexandru Nicolescu, Nicolae Colan, Veniamin, Aurel şi Pompiliu Nistor, Emilian Antal, Ghiţă Popp, Justinian Teculescu şi alţi vrednici slujitori ai bisericii, şcolii şi culturii româneşti din zonă.

            La 95 de ani dela Marea Unirese impune o implicare mai decisă a Statului Român pentru asigurarea normalităţii în convieţuirea interetnică din judeţele Covasna şi Harghita şi la sprijinirea comunităţii româneşti din zonă pentru păstrarea şi afirmarea identităţii ei naţionale, în condiţiile în care este supusă în permanenţă unei agresiuni morale şi simbolice de susţinătorii proiectelor de enclavizare etnică, exclusiv maghiară.

            Participanţii la simpozion fac un apel la concetăţenii români de etnie maghiară să nu se lase antrenaţi în jocurile extremiştilor maghiari din ţară şi străinătate, pentru că România este patria comună a noastră, a tuturor, şi niciodată românii nu vor fi de acord cu o autonomie teritorială pe criteriul etnic maghiar în zonă.

            Dacă la 1918 visul de reîntregire a fost deplin şi desăvârşit realizat, participanţii la simpozion îşi exprimă speranţa că dezideratul desăvârşirii unităţii noastre naţionale să se împlinească într-un timp cât mai scurt prin revenirea Basarabieila Patria Mamă.

                                                                                              Biroul de presă al CESCH

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail