Numărul donatorilor de sânge din județul Covasna este în scădere, iar directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din Sfântu Gheorghe spune că situația s-ar putea înrăutăți întrucât oricum pe timpul verii numărul acestora scădea cu circa 30% față de restul anului.

Se pare că locuitorii județului s-au obișnuit să doneze sânge doar atunci când se întâmplă o catastrofă, uitând în restul timpului că Centrele de Transfuzie Sanguină și spitalele au o permanentă nevoie de sânge și că în lipsa acestuia pacienții pot muri. În acest sens, directorul CTS Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa donării sângelui.

„În fiecare vară, în mod normal, scade numărul de donatori. E o fluctuație sezonieră cu care noi suntem obișnuiți, pentru că pe de-o parte, lumea pleacă în concediu (…) și oamenii nu știu că începând de la 1 ianuarie 2016 am informatizat toată rețeaua de transfuzii, avem o bază națională de date și atunci oricine poate dona oriunde în țară. Nu mai trebuie să doneze în județul de reședință, și oamenii nu știu asta,  și se duc la mare și nu donează deși ar putea sau ar dori. Pe de altă parte, nu știu din ce motiv e și o scădere suplimentară, oamenii au devenit mai indiferenți. Și de la incidentul cu clubul „Colectiv” când, din punctul nostru de vedere, presa a mobilizat degeaba foarte mulți oameni, pentru că nu era nevoie de sânge – la arși nu se prescrie sânge, îmi pare rău, dar nimeni nu a știut – s-au mobilizat oamenii și s-au obișnuit cu ideea că ei, dacă e nevoie, donează când citesc în ziar sau când văd la televizor, ceea ce nu e tocmai bine pentru că nevoie e în permanență.” – a declarat dr. Andy Rosin.

Campania vine oarecum și în sprijinul unei proaspete mămici, internată la unul din spitalele din județul Covasna. Aceasta a suferit în timpul nașterii anumite complicații în urma cărora necesită transfuzii sanguine. Grupa sanguină pe care pacienta o are, A negativ, este o grupă extrem de rară, iar dr. Andy Rosin spune că ar mai fi nevoie de cel puțin zece astfel de pungi de sânge pentru ca pacienta să se refacă.

„Noi am lucrat de pildă și ieri (n.red. luni) deși fiind zi liberă, am lucrat cu program normal, chiar puțin mai mult, pentru că este o gravidă într-unul dintre spitalele din județ, care era cât pe aci să ne părăsească. I-a explodat placenta la expulzide, are o grupă de sânge foarte rară, și am făcut „tumbe” să putem să o salvăm pe femeie. (…) Am primit și de la Bacău (…) aveau un stoc, aveau o rezervă mai mare din această grupă rară de sânge. (…) Are în continuare nevoie, îi mai trebuiesc, după estimările noastre, cel puțin încă zece pungi și e o grupă rară, deci nu este o grupă de sânge precum A pozitiv sau 0 pozitiv, cum are majoritatea populației. Este o grupă rară, femeia este la al treilea copil și noi nu suntem dispuși să o lăsăm să moară, facem tot posibilul.” – a explicat directorul CTS Sfântu Gheorghe.

Acesta spune că în cursul zilei de azi se va deplasa la București, unde va face demersuri pentru a mai obține câteva pungi sânge din grupa A negativ.

. . Donezi sânge și beneficiezi de anumite analize gratuite!

Donatorii trebuie să știe că în momentul în care decid să treacă pragul Centrelor de Transfuzie Sanguină, pe lângă bonurile de masă pe care le vor primi în urma recoltării sângelui, vor putea beneficia de efectuarea unui anumit set de analize în mod gratuit. Printre acestea se numără analiza RH-ului; grupa sanguină; hepatită B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis) și ALT (probe hepatice); De asemenea, la cerere, donatorii au posibilitatea efectuării altor analize gratuite, precum calcemia, glicemia, transaminazele sau colesterolul.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: – Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani; – Greutatea acestuia să fie cuprinsă între 57 şi 100 kg în cazul femeilor sau între 60 şi 110 kg în cazul bărbaţilor; – Să aibă o tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmH; – Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale; – Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, sau în perioada menstruală; – Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; – Să nu aibă sau să nu fi avut boli precum hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

„Un donator, mai ales pe clima de acum, trebuie să știe următoarele lucruri: trebuie să fie sănătos, să nu ia tratamente pentru tensiune, pentru că dacă ia tratament acela se transferă în sânge și îi scădem tensiunea și primitorului, care deja o are scăzută, să nu fie bolnav, să mănânce zdravăn și în seara de dinainte dar și în dimineața donării, nu să vină nemâncat pentru că nu e valabil ca în cazul analizelor pentru că noi nu luăm sânge pentru analize ci pentru a-l da unui bolnav. Să nu mănânce grăsimi, deci fără untură, unt, frișcă, să bea foarte mult lichid și în seara dinaintea donării și în dimineața donării, mai ales pe căldurile astea, să aibă între 18 și 60 de ani, și să aibă minimum 57 de kg. Să nu aibă ulcer, să nu aibă probleme hepatice, faptul că are pietre la colecist nu ne deranjează, să nu aibă hepatită, să nu aibă tensiunea prea mare sau prea mică în tratament, să nu aibă boli de plămân, de ficat, de stomac, de piele sau de nervi.” – a explicat dr. Andy Rosin.

De asemenea, acesta spune că în cazul femeilor, trebuie să treacă minim șapte zile de la încheierea ultimului ciclu menstrual și până la donare, iar femeile care au născut nu pot dona sânge decât la un an de la naștere. Totodată, mămicile care alăptează trebuie să aștepte până la înțărcarea copilului.

Potrivit Agerpres, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe a avut de-a lungul timpului diverse iniţiative prin care a reuşit să mărească numărul donatorilor. Spre exemplu, pe lângă bonurile valorice, la care aceştia au dreptul conform legii, le-a mai oferit câte o porţie de cârnaţi, îngheţată sau apă minerală „din partea casei”. Într-o campanie anterioară aceștia s-au folosit de afişe inspirate de cele din Vestul sălbatic, intitulate „Wanted”, cel căutat fiind donatorul onorific. „Este căutat donatorul onorific” scria în primul rând al afişului, după care erau înşirate „semnalmentele” acestuia – vârsta cuprinsă între 18 si 60 de ani, peste 60 de kilograme şi obligatoriu sănătos, şi „recompensa”, iar campania s-a bucurat de succes în special în rândul tinerilor.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail