Centrul de scufundări de la Sfântu Gheorghe demarează luna aceasta un curs special pentru elevii şi studenţii interesaţi să exploreze lumea subacvatică, dar şi să capete un brevet internaţional care le-ar putea asigura un loc de muncă.
Şcoala este condusă de Szabo Jeno, un scafandru profesionist, care a lucrat în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.
„Internetul e plin de oferte de angajare pentru scafandri, iar tinerii care urmează acest curs şi-ar putea găsi uşor un loc de muncă. Dacă tot au câteva luni vacanţă pe timpul verii, de ce n-ar merge în Grecia, Italia, Spania sau în orice ţară cu litoral să lucreze ca ghizi pentru turişti, deci să facă gratuit scufundări, cu masă şi casă asigurate, şi în plus să mai şi câştige un ban. E de muncă pentru scafandri! ”, a declarat pentru AGERPRES Szabo Jeno.
Cursurile vor începe cu lecţii teoretice, apoi vor urma unele practice de scufundare în piscină, iar în primăvară, în lacuri naturale. Pentru proiectul său educaţional, Szabo Jeno a început să amenajeze un lac în localitatea Dalnic din judeţul Covasna, care va avea o adâncime de nouă metri şi va fi inaugurat primăvara viitoare. Spune că va fi asemenea unui acvariu uriaş, cu peşti şi plante acvatice, cu apă naturală netratată şi va fi dotat şi cu instalaţie sonoră şi video pentru ca viaţa subacvatică să poată fi urmărită şi de la suprafaţă de cei interesaţi.
Szabo Jeno are 46 de ani, o experienţă de peste două decenii şi jumătate în acest domeniu, însumând mii de scufundări în ape din toată lumea. Lumea subacvatică l-a fascinat încă din copilărie, când explora peşterile şi galeriile inundate împreună cu colegii din clubul de speologie. A absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic.
A lucrat cu căpitanul Jacques Ives Cousteau în anul 1991, când l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră. În 2007, a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi condus echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.
Szabo Jeno spune că adevărata experienţă a vieţii sale a fost întâlnirea cu delfinii în Marea Roşie, în 2008, care avea să fie punctul de plecare al unui proiect unic în lume – o şcoală subacvatică pentru surdomuţi, unde aceştia sunt învăţaţi să deprindă cuvintele prin intermediul vibraţiilor. Şi-a înregistrat ideea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) dar, deşi experimentele au dat rezultate excepţionale, a fost nevoit să suspende cercetările pentru că nu a găsit fonduri pentru susţinerea financiară a proiectului.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES