Centrul din Centrul de Plasament din Olteni va fi închis, spre a se trece la dezinstituționalizarea copiilor și la îngrijirea în comunitate a acestora, prin dezvoltarea unor servicii alternative. Strategia este una națională, în acord cu unele Directive europene.

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária, centrul de la Olteni se numără printre cele 50 din țară, selectate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, ce figurează pe lista celor eligibile pentru a fi închise cu finanțare asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR). În momentul de față, la Olteni sunt găzduiți 54 de copii, cu vârste între 6 și 20-21 de ani. Dintre aceștia, 10 merg la familiile lor în timpul vacanțelor.

Lista cu cele 50 de centre a fost realizată printr-o cercetare efectuată în cadrul unui proiect implementat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) („Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunitate”), finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), având consultanță asigurată de Banca Mondială.

„Unul dintre obiectivele specifice ale Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului pe anii 2014-2020 este dezinstituționalizarea și trecerea către îngrijirea în comunitate a copiilor, deci în loc de centre rezidențiale, dorim să oferim servicii alternative pentru acești copii. În vederea îndeplinirii acestui angajament, unul din obiectivele specifice ale Programului Operațional Regional 2014-2020 este destinat dezinstituționalizării (axa prioritară 8 –„Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, Obiectivul specific 8.3 „Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale”, grup vulnerabil „copii”) (…) Anul trecut, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului a depus un proiect în cadrul Programului POCA. Acest proiect a avut ca obiectiv evaluarea centrelor rezidențiale din toată țara. Această evaluare a fost făcută cu sprijinul Băncii Mondiale. În cadrul proiectului, în județul Covasna au fost evaluate trei centre rezidențiale și anume: centrul  rezidențial de la Baraolt, Centrul << Borosnyay Kamilla >>, de la Târgu Secuiesc și Centrul de plasament de la Olteni. Dintre cele trei centre, numai centrul de la Olteni a ajuns, de fapt, pe lista celor 50 de centre care urmează, acum, în prima etapă, să fie închise. (…) În primul rând s-a evaluat calitatea serviciilor, s-au evaluat locațiile, numărul de copii aflați în centrele respective. Bineînțeles, au fost mai multe discuții, dar în cele din urmă s-a ajuns la aceste 50 de centre. În urma evaluării și în urma întocmirii acestei liste cu cele 50 de centre, a fost întocmit în cadrul proiectului, un  ghid metodologic, un îndrumar de închidere” – a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul DGASPC Covasna, Vass Mária.

Potrivit acesteia, practic, în momentul de față se derulează o primă etapă constând în evaluarea copiilor beneficiari ai centrului de la Olteni, urmând să se întocmească apoi un plan de închidere a centrului.

În acest sens, printre măsurile avute în vedere se numără reintegrarea copiilor în familiile lor, mutarea în case de tip familial, ce vor fi construite, dar și dezvoltarea serviciilor de asistență maternală.

„După evaluare, în funcție de necesități, ne vom hotărî care sunt acele servicii de care vom avea nevoie în continuare. Se va întocmi un plan de închidere, și în planul de închidere vor fi specificate acele servicii de care acești copii, care în momentul de față se află la Olteni au nevoie. Aici, în primul rând, ne gândim la case de tip familial, centre de zi, centre de reabilitare,  bineînțeles, o să încercăm reintegrări în familie și dezvoltarea serviciilor de asistență maternală.”- a explicat directorul DGASPC Covasna, Vass Maria.

Aceasta a menționat că din primele evaluări, ar fi  nevoie de trei case familiale și de un centru de zi și ar fi de preferat ca aceste case să fie înființate în acele localități de unde provin copiii, ca să ajungă cât mai aproape de familiile lor.

Sprijinul din partea comunităților și autorităților locale este important

Casele familiale și centrul de zi sau de reabilitare ar urma să fie construite din fonduri europene, cu cofinanţare de 2% din partea Consiliului Judeţean Covassna.

„Trebuie să căutăm comune, orașe, unde am putea să oferim pentru acești copii, dreptul de a învăța, de a avea acces la educație. Tocmai din această cauză, noi ne-am orientat mai mult spre orașe, cum sunt: Baraolt, Întorsura, Covasna, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc. Feedback verbal s-a primit mai mult din partea orașului Baraolt, unde se pare, Consiliul Local din Baraolt ar putea să ne pună la dispoziție teren pentru construirea de case familiale, și din partea Întorsurii Buzăului, ceea ce, pe de-o parte, este un lucru foarte bun, pentru că foarte mulți copii din centrul de la Olteni provin din zona Baraolt, și o parte dintre ei din zona Întorsurii și Zagon. Proiectul impune, de asemenea, ca în acele localități unde vor fi înființate casele familiale, mai exact, în cel puțin una dintre localități să înființăm și un centru de zi sau un centru de reabilitare. Deocamdată, rămâne sub semnul întrebării unde se va înființa acest tip de centru. Noi am prefera, ca în cazul în care se va construi o casă familială în Întorsura Buzăului, atunci să înființăm acolo un centru de reabilitare. În zona respectivă, avem mai puține servicii sociale dezvoltate și solicitări sunt (…). Noi am prefera să înființăm aceste case familiale în orașe, pentru a asigura accesul în învățământul special al acestor copii. Acest lucru depinde de deschiderea comunității, de posibilitățile pe care le au de a ne oferi teren necesar pentru construirea caselor sau imobil pentru înființarea unui centru de reabilitare. ”- a spus directorul Vass Maria.

Aceasta a subliniat că proiectul prevede construirea de case, deci nu se acceeptă achiziționare de imobile și achiziționare de teren, și, totodată, prevede reabilitarea, în cazul centrelor de zi sau centrelor de reabilitare.

„Din această cauză, avem foarte mare nevoie de înțelegerea și de ajutorul comunităților unde  ar trebui sau ar fi ideal să construim aceste case.” – a subliniat Vass Maria.

Potrivit acesteia, planul de închidere a centrului va fi avizat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și va fi o anexă la proiectul ce va trebui depus de DGASPC la POR și POCA.

„Numai acele Direcții (DGASPC) pot depune proiecte, care vor primi avizul favorabil din partea Autorității pentru Protecția Copilului, deci Autoritatea va verifica planul de închidere, modul în care vom face această închidere.”- a spus directorul Vass Maria.

Închiderea Centrului, un proces de durată

Potrivit directorului DGASPC Covasna, procesul de închidere a centrului ar putea dura aproximativ doi –trei ani.

„Încă nu s-a depus proiectul, termenul este 3 ianuarie (…), dar până se semnează contractele, achiziții, etc, zic eu că trei ani va dura până  va fi centrul închis.” – a mai spus Vass Maria, care a precizat că încă se mai pot face internări la Centrul de plasament de la Olteni.

Centrul de plasament funcționează într-un castel, care, în urmă cu aproximativ trei ani a fost achiziționat de către Consiliului Judeţean Covasna împreună cu Primăria Bodoc, în ideea de a fi reabilitat și introdus în circuitul turistic.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail