După o pauză generată de contextul pandemiei de Covid-19, Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a anunțat că își reia activitatea, continuând programele începute, dar și lansând unele noi.
Managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice, Szabó Jenő, a declarat luni, pentru „Mesagerul de Covasna”, că unul dintre proiectele care se va derula în această perioadă este cel intitulat „Triunghiul succesului: copii, părinți, terapeuți, împreună!”
Proiectul este finanţat de MOL România și Fundaţia pentru Comunitate prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor“, iar grupul țintă este format din 48 de copii, cu vârsta între 3 și 18 ani, activitățile fiind organizate pe parcursul a 12 săptămâni și constând în sesiuni de terapie cu unde sonore în mediul acvatic.
„Înainte de debutul pandemiei am reușit să derulăm opt sesiuni de terapie, astfel că au mai rămas încă patru sesiuni. Activitățile se vor desfășura respectând măsurile de protecție împotriva COVID-19. Mai exact, se vor respecta măsurile de distanțare fizică, astfel că fiecare sesiune se va derula cu programare, iar căzile în care se desfășoară terapia se vor dezinfecta după fiecare sesiune.”- a spus Szabó Jenő.
Beneficiile acestei terapii, cunoscută sub denumirea „TUSMA”, au fost confirmate de testele clinice efectuate de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, iar specialiștii Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna o utilizează de mulți ani. Noutatea acestui proiect constă în implicarea activă a părinților beneficiarilor în sesiunile de terapie, a explicat managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice.
Un alt proiect planificat să se desfășoare în această perioadă este destinat adulților. Este vorba despre un program de (re)echilibrare în 3 pași (Conștientizare, Acțiune, Schimbare) dedicat adulților ce vor să-și regăsească starea de bine în plan personal și profesional, a declarat Szabó Jenő.
„Este un program ce sprijină adulții dornici să-și (re)găsească starea de bine și echilibrul în viața personală și profesională cu ajutorul TUSMA, terapia cu unde sonore în mediul acvatic. Stresul, anxietatea, relația părinte-copil, gestionarea conflictelor, diverse frici și blocaje emoționale și chiar durerea cronică, toate aceste provocări moderne își pot găsi rezolvarea cu ajutorul acestei terapii non-invazive, bazate pe fascinanta capacitate a creierului uman de a se <<repara>> singur atunci când primește stimulii corecți. Este vorba despre un program cu durata de trei ore, program pentru care vom pune la dispoziție cinci căzi, având, desigur, grijă să fie respectate măsurile ce vizează distanțarea fizică și igienizarea căzilor și a spațiilor comune. ”- a explicat Szabó Jenő.
Prețul pentru participarea la sesiunile dedicate adulților este de 150 de lei de persoană, o parte din încasările obținute prin derularea acestui program urmând a fi utilizate pentru a oferi ședințe gratuite de terapie multisenzorială copiilor cu deficiențe și nevoi speciale, a precizat Szabó Jenő.
De altfel, Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna este deja cunoscut pentru numeroasele sale activități, derulate sub umbrela Dr. Peștișor, prin care și-a propus să vină în sprijinul a cât mai mulți copii cu deficiențe.
Potrivit acestuia, și cursurile de scufundări vor fi reluate, însă, pe baza unei înscrieri prealabile, respectiv a programărilor. Pentru acest sezon, reprezentanții Centrului pregătesc și alte activități, despre care vom relata la momentul potrivit.
Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.
El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna, unde se derulează, an de an, activități variate.
Ana Ciorici COSTACHE