. . Un centru ecvestru în care vor fi organizate cursuri de echitaţie şi concursuri hipice, fondat de Primăria Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Asociaţia Vadon, a fost inaugurat miercuri după-amiază.

Centrul, construit pe un teren de aproape patru hectare aflat pe dealul Benedek, la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre localitatea Vâlcele, va fi deschis începând de joi tuturor iubitorilor acestui sport.

Directorul executiv al asociaţiei, Demeter Janos, a declarat pentru AGERPRES că în momentul de faţă centrul dispune de nouă cai, dar în scurt timp vor mai fi achiziţionaţi încă doi ponei pentru copii.

„Am creat o infrastructură care permite începerea cursurilor de echitaţie la diferite nivele, de la începători şi până la profesionişti, avem personal calificat şi de mâine îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi de sporturile ecvestre (…) Avem trei cai ţinuţi aici de proprietari, avem cinci cai proprietatea asociaţiei şi unul împrumutat pentru şcoala de echitaţie şi vom mai cumpăra încă doi ponei islandezi. Începem activitatea de educaţie ecvestră, urmând ca din toamnă să începem şi pentru adulţi cursurile de formare de ghizi turistici călare şi de instructori şi antrenori pentru şcolile de echitaţie din zonă”, a declarat Demeter Janos.

Viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a declarat că acest centru va fi extins pe viitor printr-un proiect finanţat din fonduri europene. „În ultimii ani în regiunea noastră au apărut mai multe şcoli private de echitaţie şi organizaţii nonguvernamentale care se ocupă de păstrarea tradiţiilor, iar noi am dorit să facem un centru integrator (…) unde acestea să se poată prezenta (…) Nu vrem să fim concurenţii acestor mici şcoli, fiecare are rolul lui, dar am dori ca ele să se manifeste şi în acest centru ale cărui baze le-am pus împreună cu Asociaţia Vadon şi pe care vrem să îl dezvoltăm cu fonduri europene”, a declarat Sztakics Eva, care este şi preşedintele acestei asociaţii.

Luna viitoare, asociaţia Vadon, în parteneriat cu autorităţile locale, va organiza a cincea ediţie a concursului hipic „Galopiada secuiască”, ce va avea loc pe un deal din apropierea localităţii Moacşa, cunoscut sub numele „Pivniţa uriaşului”. Evenimentul va include demonstraţii de călărie, concursuri de atelaje şi sărituri peste obstacole, spectacole, cursuri de hipism, un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

În judeţul Covasna există mai multe centre particulare de echitaţie, la Arcuş, Bodoc, Mereni, Întorsura Buzăului şi Valea Crişului, acesta din urmă aparţinând contelui Kalnoky care administrează şi proprietăţile din Valea Zălanului ale prinţului Charles al Marii Britanii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail