Ministerul Apărării Naţionale organizează, între 14 şi 16 septembrie, la Buşteni, judeţul Prahova, o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri şi a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, a informat un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, vineri, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie, vor avea loc, între orele 10.00 şi 12.00, prezentarea unei expoziţii realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziţii documentare dedicate aniversării Centenarului Întregirii României, realizată de Editura „Stefadina”, şi a enciclopediei electronice „România 1918. Oameni, momente şi imagini” realizată de SIVECO România, în parteneriat cu instituţii prestigioase de cultură şi personalităţi ale societăţii româneşti.

De asemenea, Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare din perioada Războiului de Întregire a României.

De la ora 15.00, tot la sediul Centrului va avea loc simpozionul dedicat evenimentului, în cadrul căruia, pe lângă expuneri ale unor personalităţi culturale şi ştiinţifice şi ale reprezentanţilor conducerii MApN, va fi prezentat un film documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri şi va fi lansat Albumul Monografic cu titlul „Crucea – slăvitul semn de biruinţă în Războiul de Întregire a Romaniei – 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”.

Sâmbătă, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman şi a acţiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, dar şi o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară.

În acelaşi timp, în Buşteni vor fi prezentate publicului larg expoziţii dedicate evenimentului, vor avea loc exerciţii demonstrative (supravieţuire, escaladă şi tiroliană, intervenţie EOD etc), iar de la ora 18.00 un concert de muzică de fanfară şi un spectacol susţinut de formaţii artistice ale Cercurilor militare din Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din oraşul Buşteni, precum şi ale elevilor din comunităţile istorice româneşti de peste graniţe (elevii din comunităţile istorice româneşti din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintă).

Duminică, 16 septembrie, de la ora 10.00, la Castelul Peleş va avea loc un spectacol de muzică de fanfară şi o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară.

Activităţile sunt iniţiate şi organizate de Secretariatul General al MApN, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail