Expoziţia itinerantă „Prin puţine cuvinte…”, care prezintă o serie de cărţi poştale şi fotografii inedite datând din perioada Primului Război Mondial, a fost vernisată vineri, la Sfântu Gheorghe, în contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Expoziţia şi-a propus să surprindă, prin prisma corespondenţei de război, sentimentele, gândurile şi trăirile „oamenilor simpli” care au luptat pe front şi se doreşte a fi un omagiu adus acestora, a precizat dr. Claudia Septimia Sabău, documentarist la Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Muzeului de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai.

„Am selectat un material istoriografic prea puţin cunoscut, prea puţin popularizat. (…) Titlul expoziţiei ‘Prin puţine cuvinte…’ reprezintă un citat dintr-o carte poştală trimisă de un soldat acasă în 19 iunie 1915, în care spunea ‘Prin puţine cuvinte veţi şti despre mine că sunt viu şi sănătos’, cuvinte care, de fapt, exprimă chintesenţa trăirilor soldaţilor de pe front. (…) Din aceste cărţi poştale şi fotografii putem să desprindem, cu sinceritate, trăirile celor care au luptat, dragostea, dorul de casă, de familie, de sat. (…) Ca statistică, au fost în jur de 930.000 de bărbaţi transilvăneni, români, maghiari, germani, care au luptat între 1 august 1914 şi 1 noiembrie 1918 şi nu există familie din Transilvania care în acele vremuri să nu fi pierdut un tată, un frate, un soţ”, a declarat Claudia Septimia Sabău.

Istoriclul clujean a subliniat că expoziţia este dedicată oamenilor simpli, ţăranilor, celor care, de fapt, au dus greul Primului Război Mondial.

„Nu este o expoziţie dedicată istoriei politice, istoriei militare, este istorie socială, este istoria vieţii de zi cu zi de pe front şi din spatele frontului, de acasă. Este datoria noastră să ne îngrijim de memoria acestor oameni care au făcut să fie posibil ca noi, astăzi, aici şi acum, să sărbătorim România Mare”, a mai spus Claudia Septimia Sabău.

Reproducerile prezentate în cadrul expoziţiei provin din fondurile şi colecţiile Arhivelor Naţionale din Bistriţa-Năsăud şi Cluj, din patrimoniul Muzeului Grăniceresc Năsăud şi din colecţia particulară a domnului Sóo-Zöld Balázs din Cluj-Napoca şi sunt grupate în jurul câtorva teme principale: portrete de militari, viaţa pe front, propaganda de război, imagini de pe câmpurile de luptă, imagini cu răniţi şi prizonieri, portrete de regi, împăraţi şi comandanţi militari, desene şi caricaturi.

„Noi am selectat cele mai expresive, cele mai interesante cărţi poştale atât din punct de vedere vizual, cât şi din punct de vedere al conţinutului, pe care le-am grupat în jurul acestor teme. (…) Fotografiile reprezintă un tip de carte poştală extrem de interesantă, pe care le trimiteau soldaţii mai înstăriţi”, a mai spus istoricul.

Potrivit acesteia, cel mai frecvent tip de carte poştală care circula în Transilvania, în imperiul austro-ungar în acele vremuri, era un carton simplu, de mărimea unei palme, colorat, pe care soldaţii îl primeau în ajunul marilor bătălii şi marilor sărbători religioase pentru a-şi pune câteva gânduri.

„De cele mai multe ori au fost ultimele gânduri pe care le trimteau acasă. (…) Sunt şi cărţi poştale propagandistice, care prezintă o imagine idilică a războiului. (…), cu figuri ale regilor, împăraţilor vremurilor respective, dar şi caricaturi şi desene realizate de soldaţi. (…) În arhivele din Cluj există un fond de cărţi poştale şi scrisori, în număr de 40.000, care niciodată nu au mai ajuns la destinatar, pentru că erau cenzurate dacă inserau lucruri în contradicţie cu ideea de patriotism sau dezvăluiau date despre locaţia lor”, a mai spus Claudia Septimia Sabău.

Expoziţia, găzduită de Prefectura Covasna, este organizată de Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi Muzeul de Istorie al UBB, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna.

Aceasta va fi deschisă publicului până în 8 noiembrie, după care va putea fi vizitată, în perioada 10-20 noiembrie, în Sala de Festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail