Un număr de 30 de puieţi din speciile Scoruş de munte şi Stejar roşu au fost plantaţi, luni, în zona Aleii Tiberiu Brediceanu din Braşov, aflată la baza Muntelui Tâmpa, în cadrul Proiectului „Pădurea Centenar”, acţiune inclusă în Programul Naţional pentru aniversarea Centenarului, iniţiat de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Locul în care au fost plantaţi cei 30 de puieţi a fost denumit Aleea Eroilor Neamului căzuţi în Primul Război Mondial.
La acţiunea de plantare au participat militari de la Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Braşov, reprezentanţi ai Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt R.A, reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov, oficialităţi.
Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonelul Cristian Teglaş, a arătat că participarea militarilor la acţiunea de plantare reprezintă „o onoare”, pădurea fiind locul unde vânătorii de munte îşi desfăşoară aproape toate activităţile.
„Azi, participăm la activitatea de împădurire a unei alei dedicate militarilor căzuţi în Primul Război Mondial, aproximativ 780.000 de eroi căzuţi la datorie în toată ţara. Participarea noastră la această acţiune ne onorează. Pădurea reprezintă pentru noi un loc în care ne desfăşurăm şi activităţile, desfăşurăm exerciţii şi trageri, fapt pentru care suntem totdeauna preocupaţi de menţinerea unui echilibru în natură. Următoarea acţiune de plantare în cadrul proiectului „Pădurea Centenar” va avea loc miercuri, în zona Diham, pe teritoriul oraşului Predeal, unde participăm cu 100 de militari la plantarea a 10.000 de puieţi, în principal conifere, alături de reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov”, a spus colonelul Cristian Teglaş.
Reprezentantul Gărzii Forestiere Braşov, inspector şef Florin Nicolae Nan, a afirmat că în cadrul proiectului „Pădurea Centenar” vor avea loc plantări în mai multe localităţi ale judeţului Braşov, unde există monumente dedicate eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
„Aleea Eroilor Neamului căzuţi în Primul Război Mondial, locul unde, azi, plantăm 30 de puieţi din speciile Scoruş de munte şi Stejar roşu, nu a fost ales întâmplător. El se află în imediata apropiere a unui loc de joacă pentru copii, deoarece încercăm să dezvoltăm conştiinţa viitoarelor generaţii şi să aducem un mic omagiu celor care au căzut la datorie pentru ca noi, azi, să trăim uniţi. Stejarul roşu a fost ales pentru că are o semnificaţie. Este o specie decorativă, iar toamna frunzele acestuia devin roşii ca sângele eroilor. Câte 30 de puieţi vor fi plantaţi şi în alte localităţi precum Predeal, Teliu, Comăna, Sânpetru, Viştea de Sus, Mândra”, a precizat Nan.
Puieţii plantaţi luni sunt produşi în pepinierele Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt R.A, au trei metri înălţime şi au avut nevoie de 9 ani pentru a ajunge la acest nivel.
AGERPRES