ASOCI . . AȚIUNEA  TRANSILVANĂ  PENTRU LITERATURA ROMÂNĂ ȘI CULTURA POPORULUI ROMÂN – ASTRA  este prezentă în existența locuitorilor din Buzăul Ardelean, de la finele secolului al XlX-lea. La 1896 s-a ținut șezătoarea ASTREI Brașov la Sita Buzăului, întărind  sentimentele  avântului național către unirea cu Țara.

      După  Marea Unire comunele buzăiene întră în marea familie a  ASTREI  din anul 1926, când s-a înființat ,,Despărțământul  ASTRA BUZEU” la Vama Buzăului, condus de preotul Ioan Modroiu  iar în anul 1935 a cuprins și comunele Întorsura Buzăului și Sita Buzăului, după cum spunea Onisifor Ghibu ,,ASTRA a servit veacuri de-arândul ca steag care necontenit chema pe fii neamului românesc”

        Reanimarea activității Asociațiunii în Buzăul Ardelean în anul 2013, are același tel și sprijină acțiunile de cercetare și cinstire a trecutul zonei încărcat de istorie din inima țării, dar aflată secole la granița dintre cele trei țărișoare românești. Împlinirea acestui țel în perimetrul zonei Buzăul Ardelean, se face prin activități culturale, evocări comemorative ale eroilor cu jertfa înaintașilor, aniversări ale unor date istorice, în lupta pentru libertatea și unitatea națională, ca și prin conservarea tradițiilor și culturii populare ca o zestre a identității poprului nostru.

            Din datoria generației actuale pentru trecut, în ,,Buzăul Ardelean” s-a inițiat un ciclu de acțiuni  sub genericul CENTENARUL  REÎNTREGIRII 2014-2018, acțiuni organizate de Despărțământul –ASTRA în colaborare și cu sprijinul primăriilor locale, a școlilor, a bisericilor, a bibliotecilor, a unor unități economice și a multor vrednici fii ai locului.

       Ciclu de manifestări a început cu simpozionul ,, Țara Buzaielor în inima pământului românesc,, din 6-7 septembrie 2014, la  Întorsura Buzăului, în cadrul Zilelor  Orașului, cu ajutorul  și contribuția primarului, profesorul Leca Băncilă.  La simpozion s-au prezentat teme din patrimoniul cultural și de istorie locală și națională (editate în revista ,,ASTRA BUZAUL  ARDELEAN,, nr: 1,2,3 ).

          Manifestările  Centenarului Reîntregirii în anul 2015, în Buzăul Ardelean, au continuat prin festivitatea de la Vama Buzaului, prilejuită de Aniversarea a 240 de ani de la atestarea documentară a comunei Vama Buzăului și existența școlii de peste 190 de ani din 1824, între 1-3 august. Festivitățile aniversare au fost organizate de Despărțământul -ASTRA ,,Buzaul Ardelean,, în colaborare cu Primăria  și Consiliul Local   al comunei. Au fost invitați la zi aniversară ,,căutători de comori în cenușa timpului” istorici de seamă, care au dezbătut subiecte bine documentate pe tema ,,Buzăul Ardelean, punte de legătură între nordul și sudul, estul și vestul pământului românesc,,.  Majoritatea temelor au vizat istoria locală ancorată în cea națională ca: Relațiile economice între Valea Teleajenului și Buzăul Ardelean (dr. Mihai Rachieru), Evoluția structurii etnice și confesionale a populației din localitățile Depresiunii Buzăului Ardelean (dr Ioan Lăcătușu), ,,Buzaiele,, în statistici românești și maghiare (dr. Beatrice Milandolina Dobozi), Vama Buzăului în documentele Prefecturii Treiscaune la începutul anului 1919 (prof. Vasile Stancu), dar și Legături astriste cu Despărțământul –ASTRA ,,IULIA HASDEU,, de la Cahul (prof. Doina Focșa).

              Comunicările s-au ținut în fața  unui numeros auditoriu, din zonă ca și a unor personalități culturale din Brașov și de peste hotare. Pentru a ilustra existența și vechimea administrației locale și a școlii s-a amenajat o expoziție de documente vechi administrative și școlare.

           În ciclul manifestărilor dedicate Centenarului Reîntregirii se înscriu și acțiunile astriste de legături cu frații din afara granițelor, care cu un veac în urma au revenit la sânul ,,maicii România” după multe suferințe, dar după 20 de ani istoria le-a cerut noi jertfe grele.

         Zona noastră din centrul țării a primit și găzduit pe frații din Streșeni, Basarabia,  Despărțământul-ASTRA ,,Mihai Eminescu,,  între 22-26 iulie, în cadrul Taberei de Cultură și Civilizație Românească, sub genericul ,,ACASĂ LA  NOI. Venirea a fost onorată de prezența doamnei prof. univ. Areta Moșu, vicepreședinte ASTRA, președinte a Despărțământului-ASTRA,,Mihail Kogălniceanu Iași și profesoara Claudia Nestor, prședitele Despărământului-ASTRA din Streseni

               Oaspeții de peste Prut formau ansamblul folcloric Siretul, cu deosebite valențe patriotice, au prezentat spectacole  la primăria din Intorsura Buzăului și la Școala de vară de la Brădet-Întorsura Buzăului, a cercului astrist Oliviu  Bobeș din localitate, unde au legat prietenii cu copii buzăieni. Oaspeții au fost însotiți de astriștii Răzvan Bularca și Corina Bărăgan, să viziteze locurile pitorești din împrejurimi și obiectivele turistice din Brașov și Sinaia. Au fost cazati la Sf. Mânastire  Nașterea  Sf. Ioan Botezătoru de la Valea Mare. Pentru acest lucru adresăm multumiri deosebite Părintelui stareț Ilie și Părintelui Ignatie, care s-a ocupat de găzduirea lor. Primăria din Întorsura Buzăului i-a ajutat pe oaspeți în deplasarea la Brașov și Sinaia.

Vizita ansamblului folcloric din Basarabia, am simțit că are efectul revenirii acasă, pentru elevii și profesorii însoțitori.

         Asociațiunea ASTRA, lucrează necontenit la afirmarea unității noastre culturale, la cimentarea legăturilor cu românii dinafară, ca să realizăm unitatea ce va duce la dispariția granițelor de pe hartă.

          Un bun prilej de afirmare a identității naționale l-a prilejuit sarbătoarea LIMBII ROMÂNE, organizată la Întorsura Buzăului, luni 31 august 2015. Profesoara Corina Bărăgan, președinte Despărțământ ASTRA, a prezentat, misiunea ASTREI, privind cinstirea și conservarea limbii ca element esențial al ființei noastre naționale, ca o garanție a păstrării patrimoniului național și a identitătii noastre acum în febra globalizării. S-a amintit situația bunicilor noștri ardeleni, basarabeni, bucovineni,  care până acum 100 de ani, când avea interdictii la folosirea limbii mamei, a dragostei, a credinței și li se impunea limba stăpânilor.  Simbol al tezaurului lingvistic și literar a fost evocat poetul național Mihai Eminescu cu poezia Doina, ca un îndemn, o poruncă chiar, să ne păstrăm limba ca fiind cel mai de preț bun a existenței noastre românești. Pe aceeași linie a fost citat și poetul Grigore Vieru. Profesoara Rodica Bularca, a  citat opiniile mai multor scriitori privind limba română.

           Festivitatea a continuat cu un program artistic susținut de școlile din zonă și un moment artistic cu rapsodul popular Iosif Suciu, din Întorsura Buzăului, care  a cântat și a recitat din poezia lui Coșbuc,  Rugămintea din Urmă.

            Ciclul festivităților dedicate CENTENARULUI  REÎNTREGIRII vor continua sub egida ASTREI, pentru cunoașterea și cinstirea evenimentelor care au împlinit visul de libertate și unire din anul 1918.

                                                                 Prof. Corina Bărăgan Sporea

                                                                     ASTRA Buzăul  Ardelean

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail