Ajuns  anul acesta la cea de-a XIX-a ediţie,  Festivalul  de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov se află în plină desfășurare.  După cum v-am informat în articolul precedent Deschiderea importantului eviniment cultural a stat sub semnul unei  minunate Premiere de balet dedicată celor mici, ”Petrică și lupul”, un basm coregrafic pe muzica lui Serghei Prokofiev. Au fost două spectacole ”Sold Out” în zile de sâmbătă, 29 și duminică 30 octombrie 2022, care s-au bucurat de mare succes în rândul celui mai tânăr public ce a trecut pragul apreciatei instituții de artă din municipiul de la poalele Tâmpei. Au existat mai multe noutăți, reprezentația fiind  structurată de  maestrul coregraf Alexandru Fotescu sub forma unei antrenante lecții de balet, protagoniștii având alături Orchestra de cameră amplă dirijată de maestrul Traian Ichim, pe scenă apărând și unii dintre micii cursanți de la nou-înființatul Studiou de balet, îndrumătoare fiind cunoscuta coregrafă Iulia Coșeriu. Scenografia, inspirată ca întotdeauna, a purtat semnătura talentatei artiste plastice Rodica Garștea. Asistentă de coregrafie – Cristina Rotundu, regia scenă – Cristina Roșu și Alexandra Scriminț.

 După cum ne-a declarat directorul artistic al Operei, tenorul Mihai Irimia, cel care a gândit și structurat scenariul intregii acțiuni,  la finele acestei săptămânii, mai precis sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 18.30, urmează momentul mult-așteptat al GALEI Festivalului. În care vor evolua cinci invitați tot unul și unul, capul de afiș reprezentându-l o Divă a scenei lirice internaționale – soprana Elena Moșuc, o artistă excepțională. Este pentru prima oară când marea interpretă va fi pe scena Operei din Brașov, spre bucuria numeroșilor ei fani. I se alătură  alte patru nume importante ale scenei lirice românești și internaționale, anume soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Maria Miron Sârbu, tenorul Mihai Urzicana, basul Alin Anca, dar și apreciații soliști din partea gazdelor, mezzosoprana Asineta Răducan, tenorul Adrian Dumitru și baritornii Adrian Mărcan și Alexandru Chiriac.

Va face oficiile de prezentator ca de fiecare dată consacratul bariton Lorand Cristian. Își dau concursul Orchestra, la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul  dr.Traian Ichim, dar și Corul Operei, condus de un alt profesionist, prof. univ. asociat  Dragoș-Mihai Cohal. Regia artistică îi aparține Andei Tabacaru. scenografia – Rodicăi Garștea, iar regia de scenă va fi dusă la bun sfârșit de un veritabil ”cap limpede” – Dan Antipa.

În program figurează, după cum ne-a informat Cecilia Maria Toma, PR. Al Operei, minunate bijuterii lirice, precum arii, duete și coruri din opere faimoase, care ocupă un loc aparte în istoria muzicii universale și în inimile melomanilor: „Aida”, „Don Carlo”, „Bal mascat” și „Trubadurul” de G. Verdi, „Lucia di Lammermoor” și „Fiica regimentului” de G. Donizetti, „Puritanii”, „Anna Bolena” și „Norma” de V. Bellini, „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, „Pescuitorii de perle” de G. Bizet, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, „La Rondine” de G. Puccini.

După ce a fost invitată să cânte pe cele mai faimoase scene internaționale, la ”Teatrul Scala” din Milano, ”Metropolitan Opera” New York, ”Wiener Staatsoper”, ”Covent Garden” din Londra, Teatrele ”Bastille”, ”Opéra Comique”, ”Palais Garnier” și ”Champs-Elysées” din Paris, la Roma, Torino, Veneția, Palermo, München, Berlin, Hamburg, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc. și în festivaluri de renume, cum sunt cele de la Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago în Italia, cât și în SUA,  Japonia, China,  Coreea de Sud, celebra soprană Elena Moșuc onorează, pentru întâia dată Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2022 în Gala de Operă de  la Brașov!

O prezență tot în premieră în Cetatea  brașoveană este și cea a sopranei Georgiana Dumitru. În anul 2004 a fost admisă la Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, unde a studiat pianul ca instrument principal, iar mai apoi canto clasic la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din Capitală. Apoi a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat Canto la clasa conf. univ. dr. Mariana Colpoș. Între anii 2004 – 2022 a obținut numeroase premii la concursurile naționale si internaționale.

O altă invitată este mezzosoprana Maria Miron-Sîrbu, care s-a născut, a copilărit și a început studiile la Brașov. A debutat pe scena Operei Naționale București cu rolul Rosina din opera „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini.În 2004 a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Canto-clasic la Universitatea de profil din Capitală, la clasa prof. Georgeta Stoleriu. IN C.V.-ul ei figurează participarea la Masterclass-uri și prelegeri organizate în colaborare cu ”Academia di Scalla”, de asemenea, cursuri de perfecționare susținute cu mari artiști: Ileana Cotrubaș, Viorica Cortez, Giordano Marcello, Vincenzo Scallera, Luciana Serra.

Tenorul Mihai Urzicana revine pe scena  Operei brașovene, după ce a putut  fi urmărit și aplaudat în spectacolul „Bun găsit, domnule Mozart!” în ianuarie 2019. Solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, Mihai Urzicana este absolvent de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu,  dar și al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța și al Facultății de Teologie, Secțiile Artă Sacră și Pastorală. Este, totodată, solist al Coralei „Armonia” din frumoasa urbe tomitană, ansamblu alături de care a susținut concerte în toată lumea.

Completează grupul ilustru al ospeților basul Alin Anca  care nu s-a mai întâlnit până acum cu publicul brașovean. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din anul 2011 a fost membru al Studioului de Opera al ”Staatsoper Unter den Linden” Berlin, iar din 2013 a devenit solist al ”Hamburgische Staatsoper”. Alte angajamente l-au purtat pe Alin Anca pe scenele unor instituții de prestigiu ca ”Bayerische Staatsoper” München, ”Theater” Basel, ”Rundfunk-Sinfonieorchester” și ”Konzerthaus” din Berlin, ”Teatro Massimo Bellini” din Catania, Opera Națională București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Festivalul „George Enescu”.

Peste o săptămână urmează iarăși un eveniment notabil. În premieră vor veni în Festival artiști lirici din Craiova cu un titlu celebru, ”Otello”, capodoperă din creația verdiană. Reprezentația suscită un interes deosebit și pentru că  rolul titular va fi interpretat de Kristian Benedikt, unul din primii…trei tenori ai lumii! Îl vor seconda soliștii  Renata Vari, Cesare Kwon, Liliana Istrati, Ion Timofti, Stanislav Voloșin,  Ioan Toma, Dragoș Drăniceanu. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Române  din ”Cetatea Banilor”, dirijor – Giovanni Pompeo. Regia artistică este creația lui  Rareș Zaharia (Franța), scenografia – Răsvan Drăgănescu. Dirijorul Corului – Lelia Candoi. Regia de scenă: Marilena Aldea.

Pentru ca sâmbătă, 19 noiembrie 2022, de la ora 18.30,  Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”din Constanța – o prezență constantă și foarte apreciată și de către publicul brașovean în cadrul ”FOOB” – să prezinte  marele  succes, ”Don Quijote”, spectacol de balet în două acte, pe muzică de L. Minkus. În distribuție  figurează balerini din ”Țara Soarelui Răsare”, precum Ami Inoue,Tomonori Sekiguchi,  Yuria Soeta, Luna Muramatsu, Mayura Takase, dar și talentații artiști români Bogdan Bîrsănescu, Cătălina Iliescu, Mihai Pâslaru, Cecilia Ursul, Georgică Râpă. Coregrafia: Mihai Babușka – adaptare după M. Petipa. Scenografia: Adriana Urmuzescu. Asistent coregrafie: Monica Cherecheș.Regie scenă: Iulian-Ioan Sandu.

Iar la finalul Festivalului  de Operă, Operetă şi Balet  urmează o nouă Premieră, conform unei frumoase tradiții ce continuă neîntrerupt de XIX ediții.  Ca atare, în zilele de  26 și 27 noiembrie a.c. va fi prezentată în două seri consecutive, cu două distribuții diferite, opereta „La Calul Bălan, de Ralph Benatzky, gen de spectacol  în acord deplin cu titulatura prestigioasei manifestări artistice.Dar despre acest ultim eveniment vom scrie pe larg peste trei săptămâni într-o avancronică.

…Așadar, Regalul liric 2022 a început sub cele mai bune auspicii și sunt toate premisele să continue la fel! Spre încântarea numerosului public care a achiziționat deja biletele la fiecare spectacol.(Va urma)

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail