Faţă de săptămâna trecută numărul cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare a suferit o uşoară creştere de 8%, totuşi, acest număr este cel mai mic din ultimii trei ani, în aceeaşi perioadă, înregistrat în judeţul Covasna.
Conform declaraţiei domnului doctor Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, nu au fost semnalate focare sau cazuri multiple în colectivităţi şcolare sau alte unităţi închise, doar 2% din cele 1952 de cazuri înregistrate de infecţii ale căilor respiratorii superioare necesitând spitalizare. Chiar dacă în ultimele 3 săptămâni nivelul acestor infecţii a crescut cu 7-10% pe săptămână, domnul doctor ne asigură că nu poate fi vorba de epidemie, întrucât creşterea este mult prea lentă pentru virusul gripal. „Nu este o creştere caracteristică gripei deoarece creşterea este mică de 7-8 sau 10%, nu atinge nivelurile care erau atunci când a mai fost gripă. De fapt, este acelaşi nivel din perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă şi la 2 săptămâni după”, a explicat dr. Santa. Numărul pneumoniilor a stagnat faţă de săptămâna trecută, 23,88% dintre pacienţi necesitând internare.
Streptococul betahemolitic grupa A ne da bătăi de cap
Conform declaraţiei reprezentantului DSP Covasna, în acest an, cea mai întălnită infecţie în rândul populaţiei o reprezintă înfecţia cu streptococul betahemolitic grupa A. Acesta este principalul factor în îmbolnăvirea cu scarlatină, cel mai des întălnită în rândul celor mici. „La noi în judeţ, streptococul este destul de activ. Avem mai multe focare mici cu care ne zbatem, facem triaje şi încercăm să îl oprim. Este un singur tip de streptococ care duce la îmbolnăvire sub forma scarlatinei, fiind ceva mai activ anul acesta”, a menţionat dr. Santa.
Grupa de vârstă care este cea mai predispusă la îmbolnăvire este 5-14 ani, fiind înregistrate 634 de cazuri, faţă de aproximativ 400 de cazuri la grupa de vârstă 1-4 ani, sub 100 de cazuri la copiii sub vârsta de până la 1 an sau 166 de cazuri la grupa de vârstă 45-64 de ani.
Vaccinul este obligatoriu, nu aleatoriu, iar antibioticele sunt folosite în exces
Domnul doctor a ţinut să puncteze că vaccinarea copiilor este obligatorie şi nu facultativă, deoarece complicaţiile unor boli pentru care nu a fost vaccinat copilul pot fi în cel mai rău caz, chiar mortale. Există date cu privire la anumite zone unde nu se efectuează vccinarea copiilor contra rujeolei, unde s-au înregistrat un număr foarte mare de decese cauzate de această boală. Tot în acelaşi context, dr. Santa Ferenc a amintit de utilizarea antibioticelor şi de medicii care „dau cu atâta uşurinţă antibiotice copiilor” dorind să accentueze faptul că prescrierea de antibiotice foarte frecvent pentru aproape orice boală cu care bolnavul se prezintă la cabinet, va avea un impact negativ asupra acestuia, deoarece va deveni imun la acest tip de tratament. Chiar dacă statul decontează prin Casa de Asigurări costul antibioticelor, nu reprezintă un motiv întemeiat pentru care acestea să fie prescrise pacienţilor.
Tratamentele scurte şi neadecvate la care populaţia este supusă, va duce, în viitorul apropiat, la o imunizare a bacteriilor, fiind tot mai greu distrugerea lor şi însănătoşirea bolnavului. De-a lungul timpului savanţii au lucrat la descoperirea altor tipuri de antibiotice, însă, este greu de a selecta bacteriile care nu rezistă la aceste antibiotice şi mai târziu vor lovi fără a mai putea fi distruse. O să se ajungă la un moment dat să nu se mai poată inventa antibiotice noi, deoarece este foarte dificil de a găsi o „otravă” care să anihileze doar bacteriile, care sunt dăunătoare corpului şi nu celulele umane.
„Din păcate, am văzut pe cineva care ţinea o predică în faţa statuii lui Mihai Viteazul, secundat de oameni ai bisericii, împotriva vaccinării, care este o greşeală imensă în secolul XXI, deoarece vaccinarea este un vârf al medicinei preventive pentru care s-au făcut sacrificii foarte mari, s-au făcut studii, au lucrat savanţi, oameni de ştiinţă, şi nu se poate intepreta. Nu au voie să vorbească despre ştiinţă oameni care nu se pricep deloc. Femeia care vorbea se comporta ca şi cum era o iluminată, ca şi cum ea ştia mai bine decât toată ştiinţa asta din Europa şi din America, care e foarte dezvoltată. Spunea aşa: << Este imunitate care se moşteneşte de la părinţi şi fraţi.>> Aici deja se vede că vorbeşte în neştiinţă de cauză. Cum să moşteneşti de la fraţi? De la părinţi, da, dar de la fraţi? E un mare păcat că sunt oameni în democraţie care îşi pot spune punctul de vedere, dar nu ar fi voie să dea permisie ca să ţină un miting în faţa localnicilor cineva care nu este pregătit pentru aşa ceva”, a concluzionat domnul doctor Santa.
Ca o încheiere a discuţiei noastre, domnul doctor a amintit de declaraţiile unei persoane de la o anumită televiziune, care susţinea că nimeni nu a dovedit într-adevăr efectul vaccinului, dorind să atenţioneze că judeţul Covasna este o zonă în care s-au întâlnit destul de des cazuri de rabie, însă printr-o prevenţie minuţioasă şi prin vaccinarea tuturor celor care vin în contact cu animale turbate, de ani de zile nu a murit nimeni. Aşadar, înfirmă zvonul şi declaraţiile persoanelor care declară că vaccinurile nu au efect, susţinâd vaccinarea populaţiei pentru imunizarea contra celor mai grave boli ale secolului nostru.
Maricela Dan