În sala de expoziții a Centrului de Cultură Arcuș-Casa Muzicii din Sfântu Gheorghe (str. Oltului nr.6) va avea loc vineri, 16 mai a.c., de la ora 18:30, vernisajul expoziției „Cei trei Lazăr”, a familiei de artiști Rodica Lazăr, Iacob Lazăr și Ion Lazăr.
Evenimentul este organizată de Centrul de Cultură Arcuş și Uniunea Artiștilor Profesioniști Sf. Gheorghe.
Potrivit organizatorilor, tablourile expuse reprezintă o selecție de portrete, de peisaje și de natură statică din colecții particulare și instituționale.
În cadrul evenimentului, cuvântul de deschidere va fi rostit de Vladimir Bulat, istoric de artă, iar prezentarea familiei va fi făcută de către Nicolae Dumitru, pianist și Kopacz Attila, directorul centrului.
***
Rodica Lazăr
Născută la Huși, județul Vaslui, în 1931 și decedată la București în 2009 a fost absolventă a Institutului de Arte Plastice la secția Artă Monumentală, clasa profesorilor Ștefan Constantinescu și Gheorghe Labin, în 1956. Mai târziu, în 1961 avea să devină cadru didactic la același Institut, catedra de Desen a secției de Pedagogie.
Ca artist plastic s-a impus printr-o susținută activitate în domeniul picturii de șevalet. Temele și subiectele artei sale denotă o lirică a metaforicii vizuale (Balerină, Mireasă, Adolescentă, Corabie și cai, Peisaj de iarnă, Sălcii, Natură statică cu vase de metal, Tanagre), iar tratarea suprafeței pânzelor demonstrează o permanentă dorință de perfecționare, prin ștergeri repetate ale straturilor de culoare sau aplicarea unor glasiuri colorate, reluând peste timp tehnicile vechilor maeștri venețieni. (sursa https://www.artindex.ro/2012/05/16/lazar-rodica/)
Iacob Lazăr
S-a născut la Trifești-Roman, județul Neamț, în 1931. Este absolvent al secției de Artă Monumentală, în 1956. În tinerețe a lucrat ca ilustrator de carte împreună cu Marius Cilievici, sub pseudonimul de Ion Ion. Ulterior s-a apropiat de Alexandru Ciucurencu, de la care a primit o învățătură post-universitară, care s-a tradus în creația sa mai evident la început și din ce în ce mai puțin pe parcursul carierei, dar care a reprezentat un puternic punct de reper moral și profesional în mod permanent.
A practicat o vreme arta monumentală, tarnspunând o serie de proiecte în tehnicile picturii al secco, simili-vitraliu sau mozaic în plăci ceramice (lucrare realizată în colaborae cu Traian Brădean în 1983, la Uzina de prelucrare a metalelor din Suceava, astăzi distrusă), însă s-a reîntors de fiecare dată la pictura de șevalet, excelând în tehnica culorilor de ulei pe pânză, uneori de guașă pe hârtie sau desen în cărbune și tuș.
În puține cuvinte, pictura lui se caracterizează prin rigoare compozițională, o linie a desenului care are la bază studiul îndelung și susținut după natură și lecțiile maeștrilor picturii românești și universale, cât și nuanțările cromatice extrem de rafinate, propunând acorduri subtile între tonuri și o armonie de ansamblu perfect echilibrată. (sursa https://www.artindex.ro/2012/05/16/lazar-iacob/)
A încetat din viață în data de 26 iunie 2022.
Ion Lazăr
Fiul pictorilor Iacob si Rodica Lazar. S-a născut la București, 22 iulie 1960, și a copilărit la Huși, la bunicii din partea mamei.
A absolvit Liceul „Nicolae Tonitza”, 1979, și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, 1985, la clasa de pictură a lui Vasile Grigore.(sursa: https://www.artindex.ro/2012/06/09/lazar-ion/)
Potrivit https://vatra-mcp.ro/artisti-si-patrimoniu/pictori-romani/bucuresti/ion-lazar-pictor/, a absolvit cursurile doctorale în domeniul Arte Vizuale în 2006, cu lucrarea „Picura pe sticlă, de la naiv la bizantin”, sub coordonarea pictorului și profesorului Zamfir Dumitrescu. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania) din 1991.
A încetat din viață în data de 23 august 2014.
Maria Crețu-Graur