In fiecare zi, ochii sunt expusi la diferite tipuri de lumina. Si, similar cu spectrul culorilor, fiecare are o lungime unica de unda. Cea vizibila este o colectie de astfel de unitati care au dimensiuni diferite. De exemplu, ale celei albastre sunt scurte, in timp ce aceea cu tenta rosie – lungi. Si, cum ochii pot percepe peste 200 de nuante, fiecare are un impact diferit asupra vederii, spun specialistii.
Lumina albastra este o parte deosebit de benefica, ajutand la reglarea ceasului biologic, astfel incat stii cand sa dormi si sa te trezesti. In plus, terapia pe baza acesteia poate ajuta si in cazul tulburarii afective sezoniere, un tip de depresie care rezulta din lipsa celei de pe timpul zilei, si poate fi chiar eficienta pentru ameliorarea acesteia.
Doar ca, toate avantajele ei pot fi diminuate prin expunerea excesiva la aceasta, in mare parte din cauza folosirii zilnice a dispozitivelor digitale, LED-urilor si becurilor fluorescente.
In timp ce lumina albastra stimuleaza atentia si starea de spirit pe timpul zilei, noaptea ea reduce secretia de melatonina si perturba ritmul circadian, care ajuta, de asemenea, la formarea memoriei si echilibrul hormonal.
Productia intarziata de melatonina din cauza expunerii prelungite la acest tip de lumina ar putea provoca si mai multe probleme, inclusiv tensiune arteriala, diabet, migrene, generand, in acelasi timp, stres retinoic.
Cum poti ameliora efectele nocive ale luminii albastre
O modalitatea buna de a reduce efectele negative ale “blue light” ar fi reducerea timpului petrecut folosind dispozitive care o produc, precum ecranele computerelor, smartphone-urile sau multe alte device-uri folosite zi de zi.
Daca, prin prisma jobului tau, trebuie sa stai in fata unui computer toata ziua, un mod bun de a reduce cantitatea de lumina albastra este folosirea unui filtru de protectie. De asemenea, in camera de zi poti utiliza corpuri de iluminat pentru living de la Sensodays.ro cu becuri LED de culoare alba calda sau lampi cu incandescenta.
Alte lumini colorate care pot avea efecte nocive asupra ochilor sunt cele verzi si galbene. Primele ajuta la reglarea ritmului circadian, dar expunerea prelungita pe timp de noapte poate provoca insomnii. Pe de alta parte, s-a dovedit ca a doua este eficienta in protejarea retinelor celor expusi in mod repetat la „blue light”, deoarece ofera cel mai bun contrast.
Tocmai de aceea, ochelarii de soare cu lentile de aceasta culoare pot fi foarte eficienti in filtrarea nu numai a radiatiilor UV, dar si a luminii albastre. In sprijinul aceste metode de protectie, expertii explica faptul ca odata cu inaintarea in varsta, lentila ochiului capata in mod natural o tenta galbuie pentru a ajuta la filtrarea nuantei albastre.
Luand masuri pentru a-ti proteja ochii la locul de munca prin folosirea filtrelor pentru laptop sau a ochelarilor de protectie, dar si acasa, prin utilizarea unor becuri potrivite, iti poti mentine vederea sanatoasa si te poti feri de celelalte probleme care apar din cauza expunerii la lumina albastra. Totusi, daca si dupa ce faci aceste schimbari iti simti ochii obositi, nu ezita sa mergi la un control oftalmologic.
Sursa foto: Shutterstock.com