Covăsnenii au parte de cea mai blândă iarnă din ultimii zece ani, cu ninsori abundente, dar cu temperaturi ce nu au coborât sub minus 15 grade Celsius.
În luna ianuarie a anului trecut, în localitatea Întorsura Buzăului, unul dintre polii frigului din ţară, s-au înregistrat minus 25,5 grade Celsius, dar în acest an minima măsurată la staţia meteo a fost de minus 15 grade Celsius.
Potrivit dispeceratului Staţiei de meteorologie din Întorsura Buzăului, în zonă ninge continuu de câteva zile, iar stratul de zăpadă măsoară în medie 38 de centimetri. În vârful Lăcăuţi, aflat la 1777 de metri altitudine, omătul depăşeşte un metru înălţime, iar în Pasul Predeluţ, unde zăpada a fost viscolită de vânt, stratul de nea se apropie de 80 de centimetri.
Întorsurenii, obişnuiţi cu frigul, spun că nu-şi amintesc să fi avut vreo iarnă aşa de „călduroasă” în ultimii zece ani şi pun fenomenul se seama schimbărilor climatice.
„La noi iarna ţine aproape şase luni, din octombrie până la începutul lunii aprilie. La noi e o vorbă: şase luni e iarnă şi în rest e frig şi dacă nu ai fost acasă în joia când a fost cald, atunci ai pierdut vara”, spune Ciprian Bularca, observator la staţia meteo din Întorsura Buzăului.
Potrivit acestuia, cea mai scăzută temperatură înregistrată la Întorsura Buzăului în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939.
„În aer au fost minus 35,8 grade Celsius, iar la sol minus 37. Atunci au fost şapte zile una după alta sub 33 de grade”, îşi aminteşte Ciprian Bularca.
Din cauza diferenţelor de temperatură dintre noapte şi zi, la streşinile multor case s-au format ţurţuri de peste o jumătate de metru.
„Dacă e moină curge streaşina şi noaptea îngheaţă, iar dacă îi laşi aşa atunci se formează ţurţuri de un metru şi jumătate-doi”, spunea un localnic.
Meteorologii susţin că asistăm la o iarnă a contrastelor. Miercuri a fost mai frig cu câteva grade faţă temperatura normală pentru această perioadă, joi la munte se anunţa viscol, iar în week-end vremea se încălzeşte.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES