
„În Cetatea Sighișoarei, timp de trei zile, vor întreține atmosfera medievală: Toboșarul Cetății Sighișoara, Străjerii Cetății Bistrița, Menestrelii Cetății de Scaun Suceava, Teutonii Transilvaniei, Cavalerii de Muhlbach, Paladinii de Terra Medies, Mercenarii Asserculis, Toboșarii Asserculis, Ordinul Grifonului de Aur, Călător în Evul Mediu”, arată sursa citată.
În prima zi a evenimentului, a fost programată conferința „Sighișoara Medievală la cea de-a XXX-a ediție”, un moment dedicat dialogului despre trecutul și continuitatea festivalului.
Programul cuprinde, de asemenea, demonstrații de luptă, dansuri medievale și alte activități tematice.
Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști precum: Vasile Șeicaru, Adrian Ivanițchi, Vița de Vie, Trupa Phoenix, Viatores Festivi și Julia Shevel din Ucraina. Evenimentul va fi prezentat de Dan Negru, a precizat Primăria Sighișoara, într-un comunicat de presă.
Festivalul se va încheia cu tradiționalul foc de artificii.
Precedenta ediție a Festivalului Sighișoara Medievală a avut loc între 26 și 28 iulie 2024, fiind organizată în preajma datei la care se împlineau 172 de ani de la ultima călătorie a unui împărat în acest oraș, Franz Josef, în anul 1852.
„În decursul secolelor XVIII-XIX, deși au fost mai multe vizite imperiale în Transilvania, Sighișoara a fost ocolită de suveranii habsburgi. Acest lucru atestă faptul că după marele incendiu din 1676 și epidemia de ciumă din 1709 orașul nostru suferă atât din punct de vedere demografic, cât și economic, dintr-un oraș exponențial în evul mediu transilvan devenind un orășel de provincie’, a declarat atunci, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă.
De aceea, vizitele a doi împărați, Iosif al II-lea, în 1773, și Franz Josef, în anul 1852, sunt considerate memorabile pentru Sighișoara, fiind consemnate ca atare.
Festivalul Medieval din 2024 a fost structurat pe mai multe secțiuni: muzică, dans, parade, teatru și ateliere medievale interactive.
După parada de deschidere, a urmat un moment artistic susținut de actorul Dorel Vișan, apoi Peregrinii au susținut un concert.
În a doua zi a festivalului, în Piața Cetății au avut loc lecții de duel, pedepse medievale și un spectacol de jonglerii cu foc.
În ultima zi a Festivalului Sighișoara Medievală, a fost programat un recital de harpă cu o contesă și un concert extraordinar susținut de Iris (Cristi Minculescu, Valter & Boro).
Vlad Țepeș pe picioroange, care a fost interpretat timp de trei zile de actorul și acrobatul Lorenzo Heel, a fost una din principalele atracții pentru turiști, acesta fiind solicitat să apară în mii de fotografii.
În anii 2023, 2020 și 2016, Festivalul Sighișoara Medievală nu a avut loc.
Cea de-a XXVIII-a ediție s-a derulat între 29 și 31 iulie 2022, cu participarea a peste 18.000 de spectatori. În prima zi, a urcat pe scenă trupa folk metal Bucovina.
În cea de-a doua zi a festivalului, actorul Marian Râlea și ABRACADABRA au jucat în două piese de teatru, intitulate’Drumul lui Făt Frumos’ și ‘Statuie cu suflet itinerantă’. Tot la 30 iulie, primarul municipiului Sighișoara a primit vizita ambasadorului Israelului în România de atunci, David Saranga. Împreună, în Turnul cu Ceas, au reușit montarea unei plăcuțe care arată câți km despart Sighișoara de Ierusalim: 1837 km! Ziua s-a încheiat pe acorduri de muzică medievală, susținute de trupa de muzică medievală Cimpoierii din Transilvania.
În ultima zi, după confruntările dintre cavaleri, a urmat un concert al timișorenilor de la trupa Cargo.
Între artiștii prezenți la eveniment, s-au mai regăsit: Toboșarul Cetății, Cavalerii Paladinii de Terra Medies, Scutierii de Muhlbach, Domnițele de Muhlbach, Zânele Silvane, Art Gotica, Cavalerii Terra Ultrasilvana, Nosa, Sirius, Teutonii de Transilvania, Magul Cetății, Trupele K-Boom și Karisma de la Clubul Copiilor Sighișoara.
Pe parcursul festivalului, au fost organizate și două expoziții: „Sighișoara Medievală și pictură în Evul Mediu” și „Sighișoara Medievală în imagini”.
În anul 2021, evenimentul s-a desfășurat în perioada 30 iulie – 1 august. Între surprizele ediției au fost premiera teatrală ‘Farsa Jupânului Pathelin’, în regia lui Toma Enache, și un concert extraordinar al trupei Phoenix.
Pe lângă luptele cavalerești, farsele medievale și muzica specifică epocii, turiștii au acordat o atenție deosebită artiștilor plastici prezenți, care au oferit o gamă bogată de suveniruri, de la sculpturi masive în lemn, până la bijuterii minuscule și magneți de frigider, însă toate cu teme istorice sau din natură.
AGERPRES