Este posibil să ți se fi întâmplat vreodată ca mașina să nu vrea să pornească, moment în care variantele la care te-ai gândit au fost multiple. De cele mai multe ori dai vina pe baterie în cazul în care mașina nu pornește, și chiar este posibil ca aceasta să fie cauza, însă nu este cazul întotdeauna de o baterie terminată. Așadar, poate fi nevoie să faci câteva verificări suplimentare pentru a afla care este cauza pentru care mașina ta refuză să se clintească măcar din loc, iar motorul să nu dea semne de funcționare.
Nu Porneste Masina – Cauze
Printre cele mai des întâlnite cauze ale neputinței de a porni mașina se numără, pe lângă problemele legate de baterie – că este sau nu descărcată – și problemele legate de motor, problemele posibile la demaror, respectiv la bujii.
În cazul în care luminile din bord sunt aprinse, dar mașina nu vrea să pornească, este posibil să fie vorba despre un contact slab la demaror. Pentru aceasta, trebuie localizat demarorul și apoi atins pentru a facilita fluxul de curent. În cazul în care problema persistă, poate fi vorba despre altceva.
Într-adevăr, una dintre cele mai frecvente probleme pentru care mașina ta poate refuza să pornească este dată de o baterie slabă sau care nu mai funcționează corespunzător. Pentru a afla dacă ai nevoie de redresoare auto pentru acumulatoare și baterii electrice mașini pentru a avea din nou o mașină funcțională, verifică doar câteva aspecte, apoi poți trece la identificarea soluțiilor necesare.
Cum îți dai seama dacă este vorba despre probleme ale bateriei
De regulă, atunci când rotești cheia în contact și se aude un clic, dar motorul nu dă semne de pornire, bateria prea slabă este de vină. Aceasta nu poate genera suficientă energie pentru a porni motorul, iar pentru a verifica dacă într-adevăr este vorba despre acest diagnostic, poți încerca să aprinzi farurile. În cazul în care acestea fie rămân stinse, fie abia se aprind, atunci mai mult ca sigur este vorba despre o baterie prea slabă pentru a genera suficient curent pentru pornirea motorului.
Poate fi vorba doar despre un consumator pe care l-ai uitat pornit în timp ce motorul a fost oprit sau poate fi vorba despre o baterie slabă care nu-și va mai reveni, însă pentru a afla care dintre cele două variante este valabilă în cazul mașinii tale, este nevoie să verifici starea bateriei. Poți face acest lucru cu ajutorul unui aparat de testare a bateriei auto, după care va fi nevoie să găsești soluția potrivită pentru încărcarea mașinii.
Poți verifica și bornele bateriei, pentru că uneori terminalele care sunt excesiv de corodate ar putea fi responsabile de imposibilitatea de a porni motorul, iar pentru aceasta nu este nevoie decât să miști puțin bornele pentru a slăbi coroziunea, după care poți încerca să pornești din nou mașina.
Ce să Faci Dacă nu Mai Pornește Mașina
Ca soluție de moment, poți apela la folosirea unui redresor auto care va ajuta bateria să se încarce pentru ca mașina să funcționeze. În cazul în care nu dispui de un astfel de echipament, deși utilizarea sa poate fi la un moment dat iminentă, poți porni mașina cu ajutorul curentului generat de o altă mașină, cu ajutorul unor clești, sau chiar împingând-o, mai ales dacă bateria nu este prea slabă și se poate încărca rapid în mers.
Cum alegi un redresor auto
Pentru a avea siguranța că alegi cel mai bun redresor auto, respectiv pe cel care se potrivește cu bateria cu care este echipată mașina ta, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. În primul rând este vorba despre verificarea compatibilității redresorului auto cu bateria mașinii, fiind vorba despre baterii de calciu, baterii umede, baterii plumb gel, baterii cu gel, baterii plumb-acid sau baterii Lithium-ion. De asemenea, pe lângă tipul bateriei, trebuie să ții cont și de puterea pe care o are aceasta, astfel încât încărcătura electrică generată de acest robot de redresare să fie suficientă.
Pe lângă aceste aspecte legate de compatibilitate, este important să cauți un redresor care poate fi ușor de transportat în mașină, respectiv un redresor mic, cu greutate mică și cu un design potrivit pentru a-l căra în portbagaj în permanență, pentru că nu știi niciodată când poți avea nevoie de el.
Cea mai bună soluție pentru încărcarea bateriei mașinii este un redresor care își adaptează capacitatea de încărcare la amperajul bateriei, în funcție de acesta fiind nevoie de o încărcare de până la 8 ore chiar.
Cu o astfel de soluție, problemele pe care le poate avea bateria mașinii tale nu mai sunt atât de grave pe cât ai crede. Într-adevăr, poate fi neplăcut sau poate fi vorba chiar despre o situație urgentă în care ai nevoie de mașină, iar aceasta nu mai vrea să pornească, însă este bine de știu că întotdeauna ai la îndemână soluția potrivită la care poți apela fără un efort prea mare.