S-a deschis sezonul de „bălăceală”, dar nu multă lume se gândește la pericolele care ne pot pândi la o piscină publică. Nu vrem să vă stricăm cheful de distracție, dar pentru a avea parte de o vară cât mai frumoasă și relaxantă, este important să luați în calcul câteva lucruri atunci când mergeți la piscină sau la ștrand.

𝐈𝐧𝐬𝐨𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐚 și 𝐚𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞

Vrem să avem un bronz frumos, dar expunerea la soare în orele de vârf poate veni la pachet cu insolație și arsuri solare. Cele mai comune simptome ale insolației sunt transpirațiile, durerile puternice de cap, senzația de greață și starea de vomă, și apar după o expunere prelungită la soare. Din fericire, putem preveni ușor aceste simptome dacă ne hidratăm corespunzător, ne retragem la umbră atunci când temperaturile sunt cele mai ridicate și evităm consumul de băuturi pe bază de alcool și cafea. Atunci când suntem în piscină este foarte ușor să uităm de efectele pe care soarele puternic le are asupra pielii. Apa ne răcorește, însă în același timp acționează și ca o lupă, astfel că ne putem trezi ușor cu arsuri ale pielii. Arsura solară este o reacție inflamatorie care apare sub acțiunea radiațiilor UV. Cu toții „am experimentat-o” cel puțin o dată în viață și cu siguranță mulți dintre noi am avut „plăcerea” de a fi îmbrăcați din cap până în picioare în iaurt, în speranța că vom scăpa de usturimea neplăcută. Arsurile solare pot fi prevenite folosind spray-uri sau creme cu factor de protecție solară cât mai ridicat, atât înainte de expunerea la soare, cât și de fiecare dată când ieșim din apă.

𝐎𝐭𝐢𝐭𝐚 𝐞𝐱𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐬𝐚𝐮 „𝐮𝐫𝐞𝐜𝐡𝐞𝐚 𝐢̂𝐧𝐨𝐭𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢”

Deși nu este o afecțiune contagioasă, aceasta apare foarte des în perioada verii, mai ales după o zi la piscină, deoarece odată cu apa care intră în urechi în timpul înotului, vor intra și bacterii și fungi. Manifestarea unei otite externe începe prin mâncărime locală, urmată de durere tot mai intensă, roșeață la nivelul urechii externe și inflamație. Calitatea auzului poate fi temporar afectată și pot apărea scurgeri de puroi din interiorul urechii. Evitați să vă scufundați capul în apă, iar dacă observați că apa din piscină este tulbure sau are miros și culoare neplăcută, evitați să intrați. Sănătatea este mult mai importantă decât o zi la piscină ratată.

𝐂𝐨𝐧𝐣𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚

Aceasta este o infecție care apare la nivelul ochilor și este asemănătoare, în multe privințe, cu otita. Simptomele conjunctivitei sunt înroșirea ochilor și secrețiile purulente. De asemenea, o altă afecțiune care poate fi contractată la piscină este xeroza, manifestată prin uscarea ochilor și iritație.

𝐌𝐢𝐜𝐨𝐳𝐚 𝐮𝐧𝐠𝐡𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫

apare atunci când există o infecție cu fungi care trăiesc în general în medii calde și mai ales umede, cum ar fi piscina. Puteți recunoaște o micoză foarte ușor, deoarece unghia se îngroașă și își schimbă aspectul, se decolorează, apar pete albe și devine mată și casantă.

Î𝐧𝐞𝐜𝐮𝐥

Cel mai mare pericol atunci când ne aflăm la piscină sau la mare este încecul. Deși multora ne place să credem că nouă sau celor dragi nu ni se poate întâmpla așa ceva, mai ales cu atât de multă lume în jur, sunt o mulțime de factori care pot duce la o asemenea tragedie. În general, înecul nu se întâmplă cum vedem în filme: victima nu se agită și nu strigă disperată, astfel că poate trece ușor neobservată. ‼️ Evitați să intrați în piscine adânci dacă nu știți să înotați și, mai ales, nu lăsați copiii nesupravegheați în apă, chiar dacă îi considerați în siguranță în piscina pentru copii. Unui copil mic îi sunt suficienți și 10 cm de apă pentru a se îneca!

Sursa: https://www.facebook.com/SpitFog

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail