. . – 750 de lei + 300 euro pentru stagiar, 300 de lei + 250 euro pentru ucenic, 3500 de lei + 1000 euro primă de instalare, 30.000 de euro pentru iniţierea de afaceri –

 

        Tinerii şomeri şi angajatorii beneficiază de importante sume de bani din bugetul statului român pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Prin programul Garanția pentru tineri urmează să se acorde suplimente și din fonduri europene în baza unor proceduri la care se lucrează în această perioadă.

Toate benefiicile acordate tinerilor șomeri au fost prezentate în cadrul seminarului  ,,Măsuri pentru inserţia profesională şi incluziunea socială a tinerilor”, organizat între 22-24 mai 2015 în Poiana Braşov, judeţul Braşov, de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian. Evenimentul este parte a proiectului „Pro Juvenes – Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”, proiect cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!

        Sumele de bani pe care statul român le acordă deja şi cele din fonduri europene care se vor acorda în baza unor ghiduri de implementare a programului Garanția pentru tineri la care se lucrează în prezent:

        750 de lei pentru STAGIAR, de la statul român, plus 300 euro lunar din fonduri europene

Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin prgramul Garanția pentru tineri urmează să se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene.

        300 de lei pentru UCENIC de la statul român, plus 250 euro lunar din fonduri europene

Ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar o dată cu obţinerea fondurilor europene prin programul Garanţia pentru tineri încă 250 de euro lunar. În funcție de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani.

        3500 de lei primă de instalare de la statul român, plus 1000 de euro din fonduri europene

În prezent un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare și prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă.

        30.000 de euro din Fondul Social European pentru iniţierea unei afaceri

Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub  formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor.

        În cadrul seminarului, s-a dezbătut şi problematica voluntariatului, care alături de ucenicie şi stagiatură reprezintă instrumente de bază pentru inserţia profesională a tinerilor. ,,Experienţa dobândită prin voluntariat este considerată experienţă de muncă dacă este realizată în domeniul studiilor. Voluntariatul presupune din partea angajatorilor registrul şi contractul de voluntariat”, a declarat doamna Mariana Bucaleţ, şef serviciu în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, prezentă la seminarul de la Poiana Braşov, organizat de Confederaţia Meridian. Liderii de sindicat din judeţele regiunii de dezvoltare centru au precizat că nu cunoşteau facilităţile de care pot beneficia tinerii șomeri prin programele de ucenicie, stagiatură, voluntariat, formare, evaluare și consiliere profesională. ,,Tineretul reprezintă o adevărată problemă. Vă rog să fiți cât se poate de atenți ce faceți în instituții cu tinerii, să le oferiți o șansă! Ucenicia, stagiatura, voluntariatul trebuie să se regăsească în capitole distincte ale contractelor colective de muncă pe care le încheiaţi. Prin participarea dumneavoastră la şedințele organismelor de dialog social, la negocierea contractelor colective de muncă, la dezbaterile din organismele colective de conducere ale diverselor societăţi comerciale, de administraţie publică locală şi centrală puteți veni cu măsuri concrete şi puteți determina angajatorii să folosească toate facilităţile legale pentru angajarea tinerilor. GARANŢIA PENTRU TINERET presupune ca toţi tinerii sub 25 de ani  să beneficieze de o ofertă privind un loc de muncă de calitate, de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de patru luni de la înregistrarea la agenţiile teritorioale pentru ocuparea forţei de muncă”, a precizat domnul Ion Albu, preşedintele executiv al Confederației Sindicale Naționale Meridian.

        Lucrările seminarului au consolidat capacitatea participanților (lideri sindicali, reprezentați ai patronatelor, autorități publice centrale și locale, ong-uri) din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de a se implica activ în promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor, de a genera parteneriate pentru a găsi soluţii concrete şi inovatoare privind combaterea şomajului în rândul tinerilor şi de a le adapta condiţiilor mediului economic-social românesc. Şi aceasta în condiţiile în care șomajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rată de  23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), după cum arată ultimele date centralizate la finalul anului 2013 la nivel național.

         Confederaţia Sindicală Naţională Meridian continuă să identifice măsuri concrete pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor şi se implică activ în sprijinirea accesului tinerilor pe piața muncii. Seminarul desfășurat în Regiunea de Dezvoltare Centru, în Poiana Brașov, judeţul Brașov, este al treilea dintr-o serie de șapte seminarii pe care CSN Meridian le organizează pe parcursul acestui an în toate regiunile de dezvoltare ale României. Primul a avut loc în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, la Sinaia, iar al doilea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, la Slănic Moldova.

Persoană de contact: Maria Ursu, coordonator de proiect

TELEFON/FAX:  021/212.56.23, 021.316.80.17

e-mail: [email protected]

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail