Mulți oameni trăiesc în mod firesc savurând clipa prezentă, fără grija zilei de mâine, deci fără a privi prea adânc în viitor, acesta fiind perceput ca ceva foarte îndepărtat, deși viitorul începe mâine pentru fiecare. Dar în afară de această categorie umană există destui și cei interesați de ce va urma după clipa prezentă și în ce măsură schimbările din viitor vor afecta viața pe pământ. Aceștia sunt oamenii de știință, cosmologii și vizionarii. Bazați pe faptele prezente, ei scrutează viitorul încercând să anticipeze transformările ce vor urma și să avertizeze lumea despre iminența unor pericole viitoare, pentru ca efectele lor distructive să poată fi atenuate la nivel local sau global. Demonstrează acest lucru și repetatele summituri mondiale cu privire la efectele încălzirii globale și măsurile de prevenire ce ar trebui luate de către statele lumii.
În mod obișnuit, locuitorii Pământului cred că viața lor pe această planetă este sigură, însă realitatea actuală ne face să credem că lucrurile nu stau chiar așa.
Pentru argumentare nu vom face aici referire la Nostradamus sau alți prezicători, ci ne vom rezuma la una dintre cele mai cunoscute personalități științifice ale prezentului, fizicianul Stephen Hawking, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, bine cunoscut pentru studiile sale referitoare la univers și gravitație.
Acesta ne transmite un avertisment deloc neglijabil: „Omenirea trebuie să părăsească Pământul în maximum 100 de ani” și să colonizeze alte corpuri cerești, pentru a putea supraviețui (sursa: descopera.ro).
Deci așa cum pe vremuri Noe și-a construit legendara Arcă pentru a-și salva propria familie și viețuitoarele pământului din marele potop, tot la fel probabil că omenirea va trebui să-și construiască o „armată” de Arce pentru o emigrare precipitată în Cosmos, atunci când viața pe pământ va deveni insuportabilă, idee sugerată și de Stephen Hawking în documentarul său: „Expediție către Noul Pământ”.
Cauzele pentru care viața ar putea fi nesigură pentru pământeni sunt reale și cunoscute de către noi toți, chiar dacă nu le credem. Printre acestea Stephen Hawking enumără câteva: schimbările climatice tot mai dramatice, posibila prăbușire a asteroizilor, epidemiile, suprapolulația, dar și pericolul inteligenței artificiale (despre care astrofizicianul Hawking spune că „Tehnologia ar putea distruge omenirea”).
Nu putem nega că aceste cauze nu există, căci le vedem efectele cu toții, iar acesta este doar începutul. După părerea lui Hawking, în următorii 20 de ani schimbările climatice vor deveni tot mai accentuate, odată cu topirea ghețarilor polari, fapt ce va duce la inundații catastrofale și la eliberarea în atmosferă a miliarde de tone de dioxid de carbon, prin descompunerea plantelor aflate de mii de ani în respectivii ghețari. Desigur, efectele acestui proces sunt mult mai profunde, iar noi începem să le simțim pe măsură ce populația globului crește și emisiile de gaze în atmosferă se amplifică, căci omul își aduce propria contribuție la producerea „efectului de seră”.
Cu toate discuțiile care au loc anual la nivel de șefi de state, măsurile care se iau pentru preîntâmpinarea dezastrelor nu sunt suficiente, mai ales când nu toate statele le aplică în mod eficient. Pădurile, care ar putea absorbi o anumită cantitate de dioxid de carbon, eliberând în schimb în atmosferă oxigenul atât de necesar vieții, continuă să fie sacrificate pe altarul expansiunii economice, ceea ce duce la o și mai accentuată degradare a condițiilor de viață ale întregii omeniri, căci toate faptele se leagă. Prin toate acestea omul se dovedește inconștient în raport cu propria sa supraviețuire. Și cine știe dacă el se va opri vreodată din drumul său ascendent spre distrugere…
Dincolo de toate acestea, factorii responsabili de soarta pământenilor ar trebui să se gândească mai profund la viitorul care îi privește pe toți locuitorii planetei, pentru că din acel Viitor vin spre noi atât lucrurile bune, cât și cele rele care ne pot distruge viața.
Mihai Trifoi