Da, chiar aşa:  marţi,17 decembrie 2013, de la ora 19,00 pe Patinoarul Olimpic din Braşov vor evolua câţiva dintre campionii Rusiei la patinaj artistic într-un mega-show intitulat inspirat şi provocator: „Stelele Moscovei pe gheață”. Primul spectacol din actualul mini-turneu efectuat  în România va avea loc  în municipiul de sub Tâmpa, pentru ca a doua zi  să urmeze două reprezentaţii  identice în Capitală, la Sala Polivalentă.

    Nu  mai puţin de 30 de sportivi de performanţă vor încânta  astă-seară privirile numeroşilor spectatori din cel puţin trei judeţe  – Braşov, Covasna şi Harghita – doritori să vadă o reprezentaţie cu totul deosebită. Deoarece în fruntea distribuţiei  se află  un duet  multiplu  medaliat la întrecerile de patinaj mondiale din anii trecuţi. Ne referim la  Natalia Bestemianova şi Andrei Bukin, supervizaţi de managerul trupei, Igor Bobrin. Ultimul dintre ei, dar nu cel din urmă (de fapt…primul) a înfiinţat Compania „Bobrin Ice Theatre” în urmă cu un sfert de veac, cea care susţine acest gen de recitaluri pe gheaţă.

Un maestru exigent cu sine, dar şi cu ceilalţi

    Încă de când a constituit colectivul de dansatori, exigentul  maestru Igor Bobrin ( sever cu sine, dar şi cu ceilalţi)  a  dorit  să ridice tot mai sus stacheta performanţei. La fel cum a procedat şi atunci când când era antrenorul Lotului Naţional de Patinaj al Rusiei. Pasionat de coregrafia pe gheaţă,  el însuşi un virtuoz, a fost alintat cu apelativul măgulitor de „Regele dansator”, fiind campion la vremea sa.

   Marele său merit constă în faptul că a fost primul care a avut intuiţia de a lansa în spaţiul ex-sovietic  acest gen de show. Iar după ce a  atras câteva nume celebre de sportivi amatorii ai gheţii spre profesionism, după retragerea lor din activitatea competiţională, succesul a fost uriaş. La Paris, fiindcă tot am făcut un apropo în titlu,  să spunem că timp de doi ani  recitalul „Stelelor Moscovei pe gheaţă” s-a derulat cu casa închisă!

    Este un spectacol pentru toate vârstele, cu multă culoare, fantezie, muzică agreabilă şi măestrie absolută, îmbinând baletul pe gheaţă tradiţional, cu cel modern. De aceea  există atât de mulţi fani în jurul colectivului amintit, nu doar în ţara  natală, ci pe între Globul.

    Dar nu numai francezii sunt „topiţi” (că tot vorbim de gheaţă) să urmărească asemenea reprezentaţii, în care baletul clasic,  sonorităţile muzicii de calitate şi patinajul artistic se întrepătrund, ci şi americanii, canadienii, chinezii, mulţi, mulţi alţii.

Corifei ai patinajului

    Cei doi  corifei ai patinei, Natalia Bestemianova şi Andrei Bukin, i s-au alăturat lui Igor Bobrin  după   ce s-au retras în plină glorie.  Ieşiseră învingători la Jocurile Olimpice din anul 1988 la Calgary, mai mult un se putea pe plan sportiv, astfel că au trecut în tabăra artiştilor profesionişti, devenind  imediat starurile Companiei „Bobrin Ice Theatre”.

   Natalia Filimonovna Bestemianova, ca şi Andrei Anatolievich Bukin (pe numele lor complete) au fost de patru ori Campioni mondiali în anii 1985,1986, 1987 şi 1988 şi de cinci ori Campioni ai Europei: 1983,1985,1986,1987,1988. Observaţi că în ultimii trei ani de activitate s-au aflat mereu pe prima treaptă a podiumului, îmi amintesc  de parcă a fost ieri….

      Din bogatul lor palmares face parte şi „Trofeul Jacques Favart”, cea mai înaltă distincţie acordată  de ISU (Uniunea Internaţională de Patinaj)  pentru inovaţiile aduse dansului pe gheaţă.

    Programul spectacolului „Stelele Moscovei pe gheaţă” de astăzi are două părţi. În prima, va  fi admirat  baletul „Spărgătorul de Nuci”, iar în a doua – o „Gală a Campionilor”, cu  dansuri solo, de pereche şi de grup.

Artă contra drog „

    Meritul aducerii „stelelor ale patinajului” în România (implicit la Braşov) îi revine  Asociaţiei Culturale de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” şi CIADO România, care  au acţionat în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, dar şi cu şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Aşa cum ne-au obişnuit de ani buni aceste foruri  organizează periodic activităţi  de  mare impact supra publicului,  derulate sub genericul „Artă contra drog”.

    Aşa cum ne spunea dl. Gigel Lazăr, preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului din ţara noastră (CIADO), organizatorii doresc să promoveze artă că o modalitate benefică de petrecere a timpului liber, dar mai ales că o alternativă de viaţă sănătoasă, în special, pentru tineri. Care se lasă mai lesne pradă unor tentaţii nesănătoase, periculoase pentru sănătate.

     CIADO desfăşoară   programe, proiecte în domeniul prevenirii traficului şi consumului de droguri, în domeniul tratamentului, recuperării şi reinserţiei sociale a dependentilor de stupefiante, alcool şi tutun. Dar  acţionează şi în ceea ce priveşte  prevenirea răspândirii virusului HIV / SIDA, al stopării traficului cu fiinţe umane, terorismului, crimei organizate, corupţiei şi altor domenii ce privesc apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale.

   Aşadar o mulţime de scopuri nobile, umanitare. De aceea proiectul „Arta contra drog” reprezintă o modalitate ingenioasă, inspirată de a-i face pe mulţi semeni…vicioşi  să devină receptivi la sfaturi, de ce nu?, dispuşi să-şi schimbe modul de viaţă.

   Iar mega-showul „Stele Moscovei pe gheaţă” poate fi un prim pas în această direcţie a schimbării mentalităţii, a adoptării unei noi conduite în viaţă.

    …Cu alte cuvinte, astă-seară puteţi viziona şi dv., stimaţi cititori, la Patinoarul Olimpic din Braşov… ce a văzut Parisul.

                                                                                       Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail