Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, întrunit ieri în şedinţă ordinară la Sfântu Gheorghe, a aprobat Planul de acţiune pentru Bioenergie (Biomasă) la nivelul regiunii, ce are ca scop încurajarea utilizării energetice a biomasei lemnoase.
Planul identifică cinci domenii prioritare strategice de acţiune pentru valorificarea biomasei, respectiv stimularea cererii şi ofertei în domeniu, susţinerea accesului la tehnologii performante, asigurarea accesului la finanţări pentru proiecte de utilizare a biomasei, susţinerea activităţii de cercetare, educaţie şi formare profesională în domeniu, precum şi îmbunătăţirea politicilor şi legislaţiei în domeniul biomasei.
În elaborarea acestui plan s-a pornit de la ideea că utilizarea energiilor regenerabile ca alternativă la sursele convenţionale de energie reprezintă una din problemele stringente ale Uniunii Europene, care şi-a propus până în 2020 să reducă pe de o parte consumul de energie cu 20%, iar pe de altă parte să crească la 20% ponderea energiilor regenerabile în totalul consumului de energie şi la 10% ponderea biocombustibilului în consumul total de combustibili.
România, prin legislaţia adoptată, şi-a asumat o serie de angajamente cu privire la promovarea şi încurajarea utilizării energiilor regenerabile, acestea urmând să aibă o pondere de 24% în consumul final total de energie în anul 2020.
În proiectul de hotărâre adoptat ieri se arată, printre altele, că există modele de succes în valorificarea energetică la scară industrială a biomasei, printre acestea numărându-se proiectul „Rumeguş 2000” derulat în colaborare cu guvernul danez, care a dezvoltat un sistem de încălzire centrală pe bază de rumeguş în cinci oraşe din ţară. De asemenea, se menţionează că există interes din partea utilizatorilor casnici de a trece pe tehnologii moderne de utilizare a surselor de energie regenerabilă, o dovadă în acest sens fiind şi Programul naţional „Casa verde”, care s-a derulat timp de 2 ani, în 2010 şi 2011.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES