Conducerea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a decis să promoveze o viziune prietenoasă față de mediul înconjurător, reducând consumul de materiale plastice.
Încă de acum câțiva ani, conducerea Camerei a început să ia măsuri pentru protejarea mediului înconjurător, promovând în rândul membrilor săi reducerea deșeurilor și a materialelor plastice și colectarea selectivă. În prezent, în incinta CCI Covasna nu se mai consumă apă la PET, această măsură fiind aplicată și în cazul acțiunilor de protocol
„Camera de Comerț și Industrie Covasna a trecut la o abordare mult mai ecologică, având în vedere că am decis să nu mai consumăm apă minerală sau apă plată la PET-uri, ci în Sfântu Gheorghe apa de la robinet este foarte bună și am decis să o folosim. Am cumpărat niște carafe și utilizăm această apă, nu s-a îmbolnăvit nimeni și toată lumea e fericită! Noi, în prima fază (…), acum vreo doi ani am decis să facem o colectare selectivă a deșeurilor și am amplasat, la sediul Camerei, tomberoane pentru plastic, iar pentru hârtie, avem, separat, un tomberon mai mare. (…) La un moment dat, am văzut că acele tomberoane pentru plastic se umpleau zilnic cu foarte multe PET-uri, căci și angajații noștri consumau băutură ambalată astfel. Atunci am început să mă îngrijorez și am conștientizat impactul negativ al plasticului asupra mediului. Vedem ce se întâmplă…încetul cu încetul totul este sufocat de plastic. Fiindcă am văzut că și noi, aici, folosim foarte mult plastic, am decis să facem o schimbare: am renunțat la apa la PET. La noi, apa este foarte bună. Eu și acasă beau apă de la robinet”- a explicat președintele CCI Covasna, ec. Edler András-György.
CCI Covasna nu este singura entitate care a luat măsuri în ceea ce privește reducerea materialelor din plastic. Un magazin din Sfântu Gheorghe a decis să renunțe la ambalajele din plastic și să vândă alimentele se vrac în ambalaje reciclabile.
De altfel, și la nivelul Uniunii Europene, și la nivel național se iau măsuri privind renunțarea la ambalajele și materialele din plastic. O directivă aprobată de Consiliul UE prevede ca până în 2021 să fie interzise în spațiul european, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, precum şi paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.
Forumul Economic Mondial (FEM) a avertizat încă de acum trei ani că dacă industria va continua să producă plastic în același ritm și în aceleași condiții, peste30 de ani oceanele lumii vor avea mai mult plastic decât pește.
Ana Ciorici COSTACHE