Persoanele  care doresc să obţină informaţii depre mediere sunt invitate astăzi, începând cu ora 16, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Sfântu Gheorghe, unde va avea loc o prezentare pe această temă  făcută  de  avocatul-mediator Dobolyi Tunde, din Tg. Secuiesc.

Potrivit organizatorilor,  la această întâlnire sunt așteptați,  în special,  întreprinzătorii covăsneni care au procese pe rol sau intenţionează, în viitor, să depună cereri în instanţă.

Aceştia trebuie să ştie  că începând cu data de 1 februarie a.c. se schimbă legislația cu privire la soluționarea litigiilor, și, drept urmare,  în majoritatea cazurilor părțile vor trebui să se prezinte la un mediator.

La întâlnirea din cursul acestei după-amiezi, cei interesaţi au posibilitatea să afle  amănunte şi despre cursul de mediator organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna.

Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.

Medierea se bazeazã pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană  aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în conditiile prevăzute de prezenta lege.

Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-şi soluţiona disputele prin mediere atât în afara cât şi în cadrul procedurilor obligatorii de soluţionare amiabilă a conflictelor prevăzute de lege. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail