Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a început demersurile privind realizarea unei baze complexe de date vizând turismul covăsnean. Informațiile pe care le va culege și le va prelucra vor fi puse la dispoziția celor care activează în domeniu, dar și la dispoziția celor care doresc să viziteze județul și să afle mai multe despre oferta turistică a acestuia.
Inițiativa îi aparține vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, László Endre, și este susținută de reprezentanții Camerei. Baza de date va cuprinde informații precum cele referitoare la spațiile de cazare din județ, agenţiile de turism, birourile de informare, atracțiile turistice, disponibilitatea ghizilor, posibilitățile de transport, de petrecere a timpului liber.
Conducerea Camerei de Comerț (CCI) Covasna a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că a început deja demersuri în acest sens:
„Ceea ce ne-am propus (…) este realizarea unei baze de date foarte complexă în ceea ce privește domeniul turismului din județul Covasna. Când mă refer la domeniul turismului, mă refer atât la locuri de cazare, cât și la ghizi, cât și la posibilități de transport, de distracție, monumente istorice, deci să facem un fel de recensământ a tot ceea ce înseamnă posibilități și servicii în domeniul turismului. Inițiativa a fost a domnului László Endre (n.r.- vicepreședintele CCI Covasna) și bineînțeles, noi îi asigurăm tot suportul. Am făcut deja primii pași în acest sens. (…) Dacă privim în mod pesimist, turismul reprezintă 2% din cifra de afaceri a județului, ceea ce, bineînțeles, este foarte puțin, dar, pe de altă parte, dacă privim optimist, vedem că există un potențial uriaș în acest domeniu (…). Pentru a exploata acest potențial trebuie să identificăm care sunt potențialii turiști – pentru că nu putem să ne adresăm tuturor, ci trebuie să găsim segmentul care vine aici. Ca să găsim acest segment, trebuie să vedem ce putem să oferim, ce avem noi de vizitat, de oferit (…).”- a declarat președintele CCI Covasna, ec. Edler András György.
„Ideea s-a născut din nevoia de a informa cât mai repede și cât mai operativ turiștii (…). Practic, ne-am gândit să facem o bază de date foarte complexă.”- a explicat vicepreședintele CCI Covasna, László Endre.

. .

cci conferinta (10)-modificat

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna a precizat că a realizat deja o listă a tuturor spaţiilor de cazare din judeţ și că pe această listă au fost incluse doar spaţiile certificate oficial. De altfel, baza de date finală va cuprinde doar informații despre operatorii și entitățile certificate și autorizate.
„Am început cu inventarierea unităților de cazare. Vreau să subliniez că în acest proiect intră numai cei care funcționează legal, deci, dacă nu au licență, dacă nu au certificat, nu sunt contactați de noi și nu sunt luați în evidență (…). Prima fază deja s-a încheiat. În cam patru săptămâni am realizat lista unităților de cazare unde intră hotelurile, hostelurile, motelurile, pensiunile, camere, apartamente și campinguri. În județ sunt, momentan, 154 de firme care se ocupă cu cazarea, dintre care 16 hoteluri, 6 moteluri, 3 hosteluri, 105 pensiuni, 18 camere și apartamente de închiriat și 6 campinguri. Deci, aceasta este lista cu numărul unităților de cazare care au certificat de clasificare. Numărul total al camerelor este 2.515, numărul paturilor – 5.595, în județ. Este un număr surprinzător de mic (…). Eu, sincer, mă așteptam la niște cifre mai mari. Subliniez că aproape jumătate din această capacitate este în stațiunea Covasna.” – a spus vicepreședintele CCI Covasna, László Endre.

Conducerea Camerei a menționat că va centraliza, în continuare, date privind agențiile de turism, transportatorii turistici, ghizii, monumentele istorice, rezervațiile naturale, meșteșugarii, evenimentele culturale.
„Ce dorim să includem în baza de date? Agențiile de turism, apoi transportul turistic. Aici vor intra doar cei care au licență de transport turistic și cei care au mijloace de transport de calitate. Este foarte important să nu mai auzim de autocare rămase la marginea drumului, să nu avem probleme. Pasul următor va fi centralizarea ghizilor, și va fi foarte dificilă (…). Avem un punct de pornire, pentru că și ei au certificat de atestare (…), dar e puțin mai complicat pentru că, de exemplu, unii ghizi din județul Harghita lucrează și în județul Covasna, deci trebuie să identificăm foarte clar cine e disponibil pentru județul Covasna. Pot fi de oriunde, dar să aibă autorizare și să lucreze pentru județul Covasna. (…) Vom face și o selecție foarte riguroasă a monumentelor – să vedem care sunt în stare de a fi vizitate și care nu pot fi vizitate. Totul trebuie să fie practic. Să nu trimitem pe cineva la un teren privat, ce nu poate fi vizitat (…). La fel și cu rezervațiile naturale. Să vedem care sunt puse la punct și care nu. Baza de date va cuprinde mai multe ramuri. Vor intra aici și evenimentele culturale și meșteșugarii (…).”- a declarat László Endre .
Baza de date va fi pusă la dispoziția celor care activează în domeniul turismului. Turiștii și cei interesați să afle mai multe despre oferta turistică din județ vor avea acces la o parte din date, prin intermediul unei platforme online.
„Finalitatea este o bază de date la dispoziția celor care lucrează în domeniul turismului și a celor interesați. Noi facem o lucrare în interes public. Oricine din domeniul turismului va putea accesa această bază de date, ca să extragă de acolo informații cu care poate ajuta turistul sau turiștii. O parte va fi accesibilă către publicul larg (…)- pentru că dorim să facem o pagină web.”- a spus Edler András György.
Potrivit acestuia, CCI Covasna dorește să se implice și în soluționarea unor probleme întâmpinate în turismul covăsnean.
Finalizarea bazei de date va necesita timp.
„Va fi o muncă enormă, dar trebuie să privim în ansamblu, ca la un moment dat, un recepționer de hotel sau un proprietar de pensiune, în două-trei minute să poată să dea toate informațiile (…). Vom avea nevoie de un an, cel puțin, pentru că trebuie să mergem și pe teren, să discutăm, să vedem situația din teren.” – a spus László Endre

Promovarea legendelor

Conducerea Camerei şi-a propus, totodată,  să crească vizibilitatea obiectivelor turistice din județ, prin promovarea legendelor din jurul acestora sau prin crearea unor legende în jurul acestora.
„Trebuie să dăm un impuls turismului, pentru că într-adevăr reprezintă un potențial foarte mare și trebuie să sprijinim acest domeniu.”- a declarat președintele CCI Covasna.

Deschiși spre colaborare
Conducerea Camerei a declarat că este deschisă spre colaborare cu oricine și chiar a făcut un apel către persoane, organizații, entități din județ, să vină cu propuneri privind obiective sau elemente care ar trebui introduse în baza de date.
Reprezentanții CCI Covasna pot fi contactați prin email la adresa: [email protected] sau la sediul Camerei (din Sfântu Gheorghe – str. Oltului nr.17). Informații privind activitatea Camerei pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.ccicov.com
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail