Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna afirmă că modificarea Codului fiscal, în varianta propusă de Guvern şi supusă dezbaterii publice, va afecta grav peste 90% dintre antreprenorii din judeţ.
Preşedintele CCI, Edler Andras, a declarat luni, că 90,48% dintre cele 4.884 de companii din judeţ care şi-au depus bilanţurile pe anul 2020 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi individuale, iar majoritatea majorărilor de taxe şi modificărilor planificate de Codul fiscal vizează acest segment.
„În urmă cu câteva zile, Guvernul a supus consultării publice propunerile de modificări fiscale, pe care doreşte să le introducă în mare parte de la 1 ianuarie 2023. Nu se ştie cu adevărat care este scopul real al acestor modificări fiscale, deoarece explicaţia oficială care însoţeşte proiectul de lege s-a schimbat de mai multe ori. Cu toate acestea, ceea ce este sigur este că aceste amendamente vor fi o lovitură majoră pentru economia şi populaţia din judeţul Covasna”, a declarat Edler Andras.
Acesta a menţionat, printre altele, că una dintre modificările propuse prevede obligativitatea ca microîntreprinderile să aibă cel puţin un angajat, iar, potrivit datelor oficiale, 37% dintre cele existente în judeţul Covasna nu îndeplinesc în momentul de faţă această condiţie.
„Sunt sigur că aceste microîntreprinderi nu au angajaţi nu pentru că sunt evazionişti sau că lucrează la negru, ci pentru că sunt atât de mici încât lucrează doar administratorul, care nu are nevoie de contract de muncă pentru că trăieşte, absolut legal, din dividende. Aşadar, 37% din firmele locale mici, adică 34% din toate firmele locale, au primit o palmă uriaşă din partea Guvernului, deoarece sunt forţate fie să angajeze sub presiune, fie să treacă la impozitarea profiturilor. Ambele opţiuni reprezintă o povară administrativă şi financiară uriaşă pentru aceste întreprinderi mici. Cu alte cuvinte, creşte birocraţia şi se reduce drastic profitabilitatea, ceea ce ar putea ameninţa însăşi existenţa acestor întreprinderi”, a spus Edler Andras, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai adăugat că „a doua palmă” dată antreprenorilor este creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%.
„Poate că nu pare mult, dar dacă faceţi calculele, creşterea este de 60%! Şi nu doar microîntreprinderile vor fi afectate, ci toate întreprinderile. Toată lumea va plăti cu 60% mai mult la impozitul pe dividende. De ce? Pentru că statul are nevoie de bani. Dar ceea ce este important şi trist pentru întreprinderile din regiune este faptul că mai ales întreprinderile mici vor resimţi puternic impactul financiar al acestei schimbări (…) Dacă toate acestea nu sunt suficiente, urmează următoarea aberaţie. Printre modificările propuse se numără faptul că un angajat al unei companii poate lucra cu o fracţiune de normă, dar contribuţiile de asigurări sociale vor fi plătite pe baza salariului minim brut pe economie cu normă întreagă”, a mai spus acesta.
Edler Andras a menţionat, totodată, că şi întreprinderile individuale, respectiv PFA, II şi AF, în special cele care activează în domeniul turismului şi alimentaţiei publice, vor fi foarte puternic afectate dacă modificările prevăzute vor intra în vigoare, deoarece contribuţia la asigurările sociale, practic, se va dubla.
„Asta înseamnă că suma cheltuită cu asigurările sociale la nivelul unui mic comerciant va reprezenta 32% din venitul său. La acestea se vor adăuga impozitele şi, încet-încet, va deveni inutil să fie mici întreprinzători, pentru că, în loc să ducă banii acasă, în familie, vor transfera cea mai mare parte a venitului lor în vistieria statului (…) Turismul şi alimentaţia publică au fost cele mai afectate de COVID şi imediat după ce îşi trag sufletul, Guvernul le mai dă un pumn, pentru că impozitul specific va fi eliminat, fiind înlocuit de impozit pe microîntreprinderi sau impozit pe profit, iar TVA pentru serviciile turistice, respectiv de cazare şi de alimentaţie publică/catering va creşte de la 5% la 9%”, a adăugat preşedintele CCI.
Acesta a făcut un apel către conducerea Guvernului să ţină cont de problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi să cumpănească bine măsurile pe care le ia.
„Întreprinderile nu sunt vaci de muls pe care statul le poate mulge după bunul plac doar pentru a-şi îngrăşa în continuare aparatul de stat supradimensionat şi ineficient. Şi asta este ceea ce se întâmplă acum. Pe de o parte, statul nu-şi poate încasa creanţele, pe de altă parte, a cheltuit prea mult în perioada de COVID (…) Iar criza energetică provocată de războiul ruso-ucrainean este şi ea privită cu neputinţă, dar consecinţele trebuie finanţate de undeva, aşa că au ales întreprinderile ca şi cum ar fi un fel de vacă de muls inepuizabilă (…) Nu au putut să taxeze marile afaceri pentru că aveau un lobby bun, aşa că acum îi lovesc pe cei mici cât de tare pot (…) Prin urmare, facem apel la domnul viceprim-ministru Kelemen Hunor şi la politicienii noştri aleşi să elaboreze politici ţinând cont de interesele regiunii noastre şi să facă tot posibilul pentru a se asigura că comunitatea de afaceri din judeţul Covasna şi din regiune nu ajunge într-o situaţie disperată”, a conchis Edler Andras.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES