Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna a făcut un apel, marţi, către primăriile şi consiliile locale din judeţ pentru a sprijini mediul de afaceri în vederea depăşirii crizei economico-financiare, arătând că de supravieţuirea întreprinderilor mici şi mijlocii depind numeroase locuri de muncă, dar şi veniturile la bugetul public.

Preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner, a declarat pentru AGERPRES că impactul crizei economice asupra mediului de afaceri covăsnean a fost devastator, dovadă fiind cele 2.069 de firme care au fost suspendate, dizolvate ori radiate în anul 2010, un număr dublu faţă de cel al firmelor înmatriculate.

În 2011, tendinţa s-a menţinut, în primele nouă luni încetându-şi activitatea definitiv sau pe termen nedeterminat 1.160 de firme din judeţul Covasna, faţă de 871 de firme nou înregistrate în aceeaşi perioadă.

Herman Rosner, preşedintele CCI Covasna

„Evaluat în locuri de muncă, aceasta înseamnă o pierdere de cel puţin 3.500 de persoane care nu îşi mai rezolvă singure veniturile, nu mai plătesc impozite şi contribuţii la fondul de asigurări sociale şi cel de pensii. (…) Iar dacă socotim câte trei angajaţi la o firmă vedem că numărul acestora este şi mai mare”.

În acest context, Colegiul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, reunit marţi, a decis să facă un apel către autorităţile locale pentru a sprijini mediul de afaceri, aşa cum sprijină cultura, cultele sau mişcarea sportivă ori de tineret.

„Având în vedere că se anunţă în continuare nori şi turbulenţe şi că vom intra în cel de-al patrulea an de criză, cerem aleşilor locali ca în bugetele din 2012 să prevadă fonduri pentru sprijinirea firmelor, a IMM-urilor, în vederea ieşirii din criză, menţinerii şi creării de locuri de muncă. (…) Primăriile găsesc fonduri pentru sprijinirea cultelor, a diferitelor asociaţii – clarvăzători, columbofili, păpuşari, dansatori într-un picior sau cu ambele picioare -, dar nu şi pentru sprijinirea mediului de afaceri. (…) Anul trecut, am făcut un apel către autorităţile locale să nu majoreze taxele şi impozitele, pentru a nu greva şi mai mult asupra contribuabililor, iar la Sfântu Gheorghe şi la Târgu Secuiesc au rămas neschimbate. Noi sperăm că şi de această dată reacţiile vor fi pozitive”, a afirmat Herman Rosner.

El a menţionat că banii alocaţi de consiliile locale ar putea fi folosiţi de întreprinzătorii privaţi pentru participarea la târguri şi expoziţii, unde pot găsi noi idei şi parteneri de afaceri, pentru realizarea de site-uri şi comerţ pe internet sau pentru obţinerea de certificate de calitate, deosebit de utile pe piaţa concurenţială internă şi externă.

„Nu vreau să inventez nimic, astfel de programe de finanţare sunt derulate şi de Guvern, şi din fonduri europene, dar dacă tot vorbim de autonomie locală, de descentralizare atunci putem găsi soluţii suplimentare şi eficiente şi pe plan local pentru a ajuta comunitatea”, a mai spus Herman Rosner.

Acesta a precizat că va merge personal la şedinţele consiliilor locale din mediul urban pentru a-i convine pe aleşi de importanţa sprijinirii mediului antreprenorial.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail