Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a iniţiat o propunere de modificare a legislaţiei care să permită plătitorilor de impozit pe profit să decidă cu privire la direcţionarea a 25% din acesta către învăţământul profesional, infrastructura de transport rutier, sănătate sau cercetare.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a menţionat că propunerea privind Bugetul naţional participativ a venit din partea mediului economic.
„Orice plătitor de impozit pe profit ar trebui să aibă posibilitatea de a decide ca 25% din impozitul lui pe profit virat către bugetul de stat să fie condiţionat spre utilizare pentru un anume scop (învăţământ profesional, infrastructură de transport rutier, sănătate, cercetare-dezvoltare). În momentul de faţă pentru mulţi dintre plătitorii de impozite şi taxe, bugetul ţării noastre este o enigmă, o gaură neagră în care intră toate impozitele şi taxele plătite de toţi cei care au obligaţia legală de a plăti aceste impozite şi taxe, însă nu există nicio posibilitate de a direcţiona utilizarea impozitului plătit de aceştia. Auzim de nenumărate ori că statul nu gestionează bine banii contribuabililor, că foarte mulţi agenţi economici sunt reticenţi în a plăti impozite şi taxe tocmai datorită faptului că banii lor nu sunt folosiţi pentru scopuri care ar servi mai bine interesul mediului economic” , se arată în propunerea postată joi pe pagina de internet a instituţiei.
Potrivit preşedintelui CCI Covasna, în vederea punerii în aplicare a acestei propuneri legislative vor trebui modificate Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) şi Legea privind finanţele publice (Legea nr.500/2002).
„Vedem că au trecut deja mai mult de 30 ani de la revoluţia din 1989 şi încă nu avem o infrastructură de transport rutier bine pusă la punct. Observăm de asemenea, că avem grave probleme în ceea ce priveşte formarea profesională a generaţiei viitoare, care va trebui să lucreze la firmele din România. Avem grave probleme în ceea ce priveşte competitivitatea firmelor româneşti şi asta datorită şi faptului că în ţara noastră se alocă foarte puţine fonduri pentru cercetare-dezvoltare. Nu în ultimul rând, observăm că sistemul nostru de sănătate este foarte ineficient, fapt ce are implicaţii inclusiv asupra mediului economic, prin generarea de timp suplimentar petrecut în inactivitate de către cei spitalizaţi”, a menţionat Edler Andras.
El a precizat că pilonii de dezvoltare definiţi mai sus reprezintă capitole sau subcapitole bugetare distincte în bugetul naţional iar impozitul pe profit direcţionat către aceşti piloni va putea fi alocat numai pentru finanţarea unor cheltuieli care privesc capitolul/subcapitolul bugetar respectiv.
„Pentru exemplificare, impozitul pe profit direcţionat către pilonul „infrastructură de transport rutier” va putea fi utilizat numai pentru finanţarea construcţiei de şosele şi autostrăzi”, a arătat preşedintele CCI Covasna.
În perioada imediat următoare, Edler Andras va iniţia întâlniri cu factorii politici care ar putea transpune această propunere într-o iniţiativă legislativă şi va înainta propunerea către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru susţinere.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES