Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a întocmit un ghid intitulat „Noile măsuri anti-COVID, pe înţelesul micilor comercianţi”, prin care îşi propune, printre altele, să clarifice care sunt domeniile de activitate vizate de restricţiile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

În documentul, postat pe pagina de internet a instituţiei, se menţionează, spre exemplu, că prin HG. 1.130/22.10.2021 şi HG. 1161/25.10.2021, Guvernul a interzis accesul persoanelor nevaccinate în centrele comerciale şi în magazinele care au ca obiect principal de activitate comercializarea bunurilor nealimentare, exceptând magazinele alimentare şi farmaciilor din afara centrelor comerciale, precum şi benzinăriile, însă nu se precizează nicăieri cum se stabileşte obiectul principal de activitate al unui magazin în care sunt oferite spre vânzare atât bunuri alimentare, cât şi nealimentare.

„Actele normative menţionate mai prevăd anumite restricţii general valabile pentru toată lumea, cum ar fi interzicerea activităţii pentru servicii de after school, baruri, discoteci, precum şi restricţii ale persoanelor nevaccinate cu privire la accesul la servicii de cazare, accesul în săli de fitness, piscine interioare, accesul la restaurante şi cafenele, accesul în săli de jocuri. În interpretarea noastră, restricţiile de mai sus trebuie înţelese după cum urmează: în general (cu anumite excepţii prezentate mai sus) accesul persoanelor nevaccinate la agenţi economici prestatori de servicii şi magazine care NU au ca obiect principal de activitate comercializarea bunurilor nealimentare nu este restricţionată (deci se poate merge, de exemplu, la un service auto sau la un masaj terapeutic fără restricţii). Totuşi, nu se poate intra fără „certificat verde” la agenţi economici din cadrul centrelor comerciale şi la agenţii economici din clădiri de birouri unde lucrează mai mult de 50 de persoane. În ce priveşte activitatea locurilor de joacă pentru copii, aici accesul este permis numai persoanelor vaccinate, dar având în vedere că în România nu se vaccinează sub 12 ani, o interpretare logică a acestei prevederi ar fi că în astfel de locuri de joacă pot intra copii până la 12 ani, fără a fi necesar certificatul verde şi peste 12 cu certificat verde”, menţionează conducerea CCI Covasna.

Ghidul cuprinde şi o sinteză a principalelor restricţii impuse agenţilor economici, precum şi sancţiunile de care sunt pasibili în cazul în care nu le respectă: obligaţia de organiza programul de lucru cu publicul între orele 05.00- 21.00, obligaţia de a respecta unele procente cu privire la gradul de ocupare (de obicei 30-50% din capacitate şi 4 mp/persoană) în funcţie de activităţi, obligaţia de a asigura, la intrarea în sediu a triajului epidemiologic şi al dezinfectării mâinilor atât pentru salariaţi, cât şi pentru vizitatori şi obligaţia de a verifica certificatul verde prezentat de client cu un soft dedicat „Check DCC”.

Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că actele normative sunt foarte stufoase, motiv pentru care a încercat să ofere întreprinzătorilor câteva repere, recomandându-le, totodată, să consulte cu un jurist sau un avocat pentru corecta aplicare a măsurilor anti-COVID.

„Şi pentru mine a fost o provocare să clarific anumite situaţii şi am realizat acest material pentru micii întreprinzători, ca să ştie ce pot face şi ce nu, ce măsuri trebuie să ia şi în ce condiţii îşi pot desfăşura activitatea”, a spus Edler Andras.

Potrivit acestuia, CCI Covasna stă la dispoziţia oamenilor de afaceri pentru orice clarificări, aceştia putându-se adresa instituţiei atât printr-un formular online, cât şi la sediu, în incinta instituției având acces atât persoanele cu certificat verde, cât şi cele care nu deţin un astfel de document.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail