Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a deschis ieri linia de finanţare pentru ajutorul de minimis, ce poate fi obţinut pe bază de proiecte de firmele locale cu sediul în Sfântu Gheorghe.
Fondul total pus la dispoziţia firmelor autohtone este de 500.000 de lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul pe 2013 al Consiliului local municipal. Ajutorul de minimis a fost constituit în scopul sprijinirii întreprinzătorilor locali şi creării de noi locuri de muncă, dar şi pentru compensarea majorării cu 50% a impozitului pe clădirile aparţinând persoanelor juridice.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a declarat pentru AGERPRES că programul este simplu de accesat, iar sumele sunt nerambursabile. Acestea pot fi solicitate pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea exterioară parţială sau totală a clădirilor, crearea sau modernizarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică a clădirilor, instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, participarea la târguri şi expoziţii în ţară ori străinătate pentru promovarea produselor, achiziţionarea unor materiale promoţionale ori informative, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente sau componente hardwear sau softwear, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, introducerea sistemului modern de plată, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii, etc.
Suma minimă acordată va fi de 50 de lei, iar cea maximă de 100 de lei. Cererile de finanţare pot fi depuse în perioada 15 aprilie-11 octombrie la sediul CCI din Sfântu Gheorghe, iar dacă solicitările vor depăşi plafonul de 500.000 de lei prevăzut în bugetul local pentru ajutorul de minimis atunci suma va fi suplimentată.
Primarul Antal Arpad şi-a exprimat speranţa că măsura va dovedi faptul că autorităţile locale „nu au exagerat cu impozitele”, aşa cum au afirmat unii, mărindu-le cu 50% la începutul acestui an, ci au gândit un mijloc eficient de a stimula economia locală şi a proteja comunitatea locală. Practic, prin impozitarea firmelor se vor obţine în acest an 2.700.000 de lei la bugetul local, iar 500.000 se vor reîntoarce la IMM-urile din oraş, deci vor avea de câştigat autorităţile şi firmele locale. Dezavantajate vor fi companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care vor plăti impozit mai mare, dar nu vor putea accesa acest fond dacă nu au sediul în Sfântu Gheorghe.
Condiţiile, regulamentul şi formularele de participare la sesiunea de proiecte pot fi găsite pe site-ul CCI Covasna http://ccicov.com/ro/informatii.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES