Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe va pune în acest an la dispoziţia firmelor cel puţin 500.000 de lei prin programul de ajutor de minimis pe care l-a instituit în 2013, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, în scopul sprijinirii mediului de afaceri local şi compensării creşterii impozitelor.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rezultatele înregistrate anul trecut arată că programul s-a bucurat de succes, în pofida criticilor şi scepticismului manifestat iniţial de mulţi oameni de afaceri. Practic, anul trecut au depus cereri şi au beneficiat de ajutor de minimis un număr de 81 de firme din Sfântu Gheorghe, care au folosit banii primiţi pentru acoperirea dobânzilor bancare, pentru dotarea şi amenajarea sediilor, precum şi pentru diverse alte investiţii.

Reprezentanţii CCI Covasna au menţionat că bugetul de anul trecut pentru ajutorul de minimis a fost majorat de la 500.000 la 664.500 de lei pentru a se acoperi toate cererile şi la fel se va întâmpla şi în acest an dacă vor exista solicitări.

Ajutorul de minimis se acordă pe bază de proiecte pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, participarea la târguri şi expoziţii, achiziţionarea de materiale promoţionale, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente IT, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, achiziţionarea de mobiler pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii, etc. Cererile se pot depune la sediul CCI Covasna începând din această săptămână şi până pe data de 9 octombrie.

Ajutorul a fost instituit în 2013, după majorarea cu 50% a impozitelor plătite de firme, pentru a le oferi posibilitatea să-şi recupereze o parte din bani. Condiţia pentru a accesa acest fond a fost ca firmele să aibă sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, prin urmare dezavantajate au fost companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care au plătit un impozit cu 50% mai mare, dar nu au putut beneficia de această facilitate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail