Cinci ofiţeri şi trei agenţi de poliţie sunt cercetaţi de Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne în legătură cu modul în care s-a intervenit în cazul de la Caracal.
Totodată, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112, informează MAI într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
„Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine”, precizează MAI.
Ministrul a aprobat propunerea conducerii Poliţiei Române de a împuternici ca şef al IPJ Olt pe comisarul-şef de poliţie Vasile Armaşu (director al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul IGPR).
„Totodată, Nicolae Moga a dispus noului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienţei actului managerial de la toate subunităţile de poliţie din judeţul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate”, se arată în comunicat.
***
Generalul Bălan spune că STS nu a furnizat Poliţiei cele trei adrese greşite
Prim-adjunctul STS, general de brigadă Sorin Bălan, a declarat, luni, la audierile din Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor, că Serviciul nu a furnizat cele trei adrese greşite către Poliţie, pentru că în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică, o adresă poştală putând fi dată doar în cazul telefoniei fixe.
„Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. (…) Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel – 11,05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12,08. Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (…) ultimul (sprijin – n.r.) fiind la 12,32″, a afirmat acesta la Comisia pentru apărare.
El a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare.
„Din păcate, telefonul era închis”, a adăugat generalul de brigadă Sorin Bălan.
****
Secţia pentru procurori a CSM: Responsabilităţile trebuie dovedite în baza probelor şi nu sub imperiul emoţiei publice
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, luni, cu privire la evenimentele petrecute la Caracal, că „adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice”.
„Secţia pentru procurori regretă profund tragicele evenimente petrecute pe raza municipiului Caracal şi este alături de familiile greu încercate ale victimelor. În contextul luărilor de poziţie publice din ultima perioadă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii invită toţi reprezentaţii instituţiilor implicate, în special din sistemul judiciar, la decenţă şi rezervă cu privire la evenimentele petrecute”, se precizează într-un comunicat de presă al Secţiei pentru procurori remis, luni, AGERPRES.
De asemenea, arată sursa citată, secţia îşi exprimă dezacordul faţă de „politizarea subiectului” şi „încercările mediatice” de „influenţare” a opiniei publice pentru stabilirea „cu orice preţ” de încadrări şi vinovăţii juridice în sarcina unor magistraţi „bazându-se pe speculaţii în condiţiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet”.
„Secţia pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovaţi vor răspunde însă, ca în orice investigaţie aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice, în acest scop fiind necesar a fi luate toate măsurile legale pentru ca activitatea organelor judiciare să se desfăşoare cu celeritate”, se mai menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru a putea să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile, organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât şi de logistica şi resursele umane necesare.
„Asupra deficienţelor procesului legislativ în materia procesual penală, precum şi a preocupărilor pentru modificarea legislaţiei privind organizarea sistemului judiciar, care slăbesc capacitatea de reacţie şi lipsesc de instrumente organele de anchetă, Secţia pentru procurori a tras semnale de alarmă de nenumărate ori. Mai mult decât atât, aceleaşi aspecte au fost sesizate şi de către experţii Comisiei Europene, experţii Comisiei de la Veneţia şi experţii GRECO”, arată sursa citată.
Secţia pentru procurori dă asigurări că va întreprinde toate demersurile necesare şi care sunt în competenţa sa în vederea eficientizării activităţii de urmărire penală şi pentru buna înfăptuire a Justiţiei, aşteptând totodată, în cel mai scurt timp, concluziile verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele petrecute.
***
Tomac despre cazul de la Caracal: Ne demonstrează cât de mult poate costa o societate incompetentă
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că tragedia de la Caracal demonstrează cât de mult poate costa „o societate incompetentă”, precizând că toate instituţiile „sunt pline de oameni incompetenţi”.
„În aceste zile, o ţară întreagă este revoltată pentru că situaţia la care asistăm ne demonstrează cât de mult poate costa o societate incompetentă. Nu fac parte din categoria celor care caută vinovaţi de dragul dezbaterii. Jurnaliştii şi comentatorii sunt liberi să o facă, dar politicienii trebuie să caute soluţii şi să le aplice pentru ca oamenii să recapete încrederea în instituţii. Cunosc bine statul român, din nefericire toate instituţiile sunt pline de oameni incompetenţi. De la sănătate la poliţie, de la administraţie la finanţe, întâlneşti oameni slab pregătiţi, care îşi construiesc evoluţia profesională pe linia descurcatului în viaţă, şi nu prin performanţă validată în timp”, a scris Tomac, luni, pe Facebook.
***
Barna: Tragedia de la Caracal arată că aşa nu mai putem continua; solicităm sesiune extraordinară pe măsuri legislative
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că statul român este în faliment funcţional şi a solicitat convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru măsuri legislative astfel încât situaţii precum tragedia de la Caracal să fie evitate.
„Această tragedie este absurdă şi revoltătoare şi ruşinoasă pentru statul român pentru că nu vorbim de un accident nefericit, vorbim de o crimă odioasă pe care statul român, sistemul public, nu a reuşit să o prevină, deşi existau toate premisele şi existau elementele care ar fi făcut posibilă o intervenţie în timp care ar fi putut să salveze viaţa Alexandrei. Nimic nu va putea să aducă această viaţă înapoi, dar această tragedie arată că aşa nu mai putem continua. Această tragedie arată că în momentul de faţă statul român este în faliment funcţional, în momentul de faţă statul român nu mai poate să asigure cel mai minim serviciu pe care oamenii îl aşteaptă de la ei – siguranţa cetăţenilor”, a afirmat Barna, la o conferinţă de presă.
El a spus că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu e o situaţie excepţională, menţionând că sunt „pline inspectoratele de poliţie de şefi interimari, numiţi politic, mulţi dintre ei fără studii”.
„Am ajuns să credem, asta s-a întâmplat de 30 de ani încoace, că se poate funcţiona cu cumetrii, rude, amante, soţii, nepoţi, veri în poziţii de forţă în statul român, la fel şi la pensii, la fel şi la sănătate”, a adăugat liderul USR.
Barna a anunţat că USR solicită convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea măsurilor legislative necesare.
„Dincolo de declaraţii publice fireşti nu există o asumare explicită nici de la Preşedinţie, nici a Guvernului pe ceea ce înseamnă coordonarea şi măsurile care trebuie luate în continuare. De aceea, vom solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor o sesiune extraordinară astfel încât Parlamentul să ia de urgenţă măsurile (…) şi să ne aşezăm cumva spre normalitatea aceea fundamental necesară”, a precizat Barna.
El a spus că pentru ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu mai sunt suficiente simplele demiteri. „Am crezut că după Colectiv ne-am trezit şi că instituţiile statului încep să funcţioneze. Crima de la Caracal arată că aproape nimic nu s-a schimbat, arată cât de important este să depolitizăm instituţiile publice”, a menţionat Barna.
În opinia acestuia, Guvernul trebuie să plece.
La rândul său, deputatul Stelian Ion a prezentat 12 măsuri pe care USR le propune, menţionând, printre acestea, abrogarea legii recursului compensatoriu, punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările GRECO, ale Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene, în special în privinţa Secţiei speciale de investigarea magistraţilor.
Stelian Ion a menţionat că este nevoie de îmbunătăţirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii nr. 160/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, înfiinţat în 2010 şi care, până acum, a funcţionat doar o singură dată.
El a adăugat că sunt necesare asigurarea tehnicii performante la Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracţiunilor grave, asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfăşurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, dar şi operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali şi crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violenţă.
O altă propunere a USR este ca numirea pe funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, şi să înceteze imediat interimatele şefilor din poliţie.
USR mai doreşte şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin reformarea Academiei de Poliţie, cu consultarea unor experţi europeni şi a pregătirii profesionale continue a poliţiştilor, precum şi evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.
De asemenea, USR propune abrogarea de urgenţă a OUG 51/2019, prin care a fost eliminat transportul rutier judeţean de persoane, considerat anterior serviciu public afectat bugetelor judeţene. Transportul judeţean să reintre în sfera transportului public, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor.
O altă propunere este efectuarea unor şedinţe de terapie pentru infractori şi victime, a mai spus deputatul USR.
Modificările trebuie să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice, a mai spus Stelian Ion, menţionând, în acest sens, Institutul de Criminalistică.
AGERPRES