Aproximativ 100 de persoane au luat parte la conferinţa intitulată „Creşterea bovinelor de carne şi producţia de carne de vită – Alternative şi oportunităţi în România”.
Evenimentul organizat vineri, la Hotelul Clermont din staţiunea Covasna a reprezentat, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, prima conferinţă la nivel naţional care are ca temă, în mod exclusiv, creşterea bovinelor de carne şi problemele de bază din acest domeniu.
Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de către reprezentanţii Biroului de presă al CJ Covasna, se menţionează că la conferinţa internaţională coordonată de Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură a judeţului Covasna şi Asociaţia AgroSic au participat specialişti, crescători, fermieri din toate colţurile ţării, precum şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus, printre altele: „Suntem un judeţ preponderent agrar. 55% din oameni trăiesc în mediul rural. Avem tradiţii în creşterea animalelor. În prezent, în evidenţele din judeţul Covasna apar doar 35.000 capete de bovine, în ciuda faptului că avem condiţii excelente pentru creşterea bovinelor specializate pentru producţia de carne. Dispunem de terenuri imense de păşuni şi fâneţe de peste 100.000 de hectare, ceea ce înseamnă că avem posibilitatea de a duce la păşune un număr mult mai mare de animale. (…) Piaţa de desfacere există, deoarece, la nivel european producţia de carne are un deficit anual de 300.000 tone. Şi încă ceva în favoarea creşterii bovinelor specializate pentru producţia de carne: de la 1 ianuarie, mulţi o să se confrunte cu probleme de valorificarea laptelui. Atunci o să intre în vigoare prevederile privind laptele produs în condiţii conforme standardelor U.E. Nu există alte cale decât înainte”.
Prezent la Conferinţă, senatorul UDMR Tanczos Barna, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a spus că este el însuşi un crescător de bovine de carne, la Miercurea Ciuc având o fermă cu un efectiv semnificativ de vaci de carne rasa Limousine.
La rândul său, Dr. Wagenhoffer Zsombor, directorul Federaţiei crescătorilor de animale din Ungaria a vorbit despre experienţele acumulate în cadrul federaţiei, formele de reprezentare ale intereselor crescătorilor precum şi importanţa recunoaşterii în societate a creşterii animalelor. Dr. Huth Balazs, conferenţiar universitar, a prezentat un scurt istoric al rasei bălţata ungurească, iar dr. Jancso Istvan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Charolais din Ungaria, a prezentat istoricul creşterii acestei rase în Ungaria.
La conferinţă a susţinut o prelegere şi dr. Vasile Pachitanu care a prezentat ferma Angus din Suceava şi a vorbit despre „cariera” scurtă din România, dar cu atât mai promiţătoare a rasei Angus. (M.D.C.)