Ediția din acest an a Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, parte a proiectului „Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)” al Comisiei Europene, se va desfășura în perioada 9–12 iulie și aduce pe scenele evenimentului artiști din Italia,Germania, Franța, Luxemburg, Ungaria și România.

Tema centrală a evenimentului este muzica italiană renascentistă și barocă, iar motto-ul festivalului este „La musica bella italiana”.

Printre invitați se regăsesc formațiile „La Fonte Musica” din Italia, „Artemandoline” din Luxemburg, „Santenay” din Germania, „Lacertae” din Franța, „Musica Historica” din Ungaria, „Codex”, „Flauto Dolce” și „Cramina Renascenția” din România.

Iubitorii de muzică de calitate vor avea ocazia să vizioneze un program concentrat, în cele 4 zile fiind susținute 16 concerte, chiar și cinci într-o singură zi.

Orchestra barocă a festivalului, care se formează ad-hoc și reunește muzicieni din țară și din străinătate, sub conducerea artistică a violonistei germane Ulrike Titze, co-fondatoare a Orchestrei Baroce Dresda, va susține, în a doua zi a festivalului, un concert unic din punct de vedere al membrilor și repertoriului.

În premieră, la solicitarea organizatorilor din București, acest spectacol intitulat „Concerto di Concerti”, va fi prezentat și în Capitală, în data de 11 iulie, la Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Henri Mathias Berthelot, nr. 19).

De la actuala ediție nu vor lipsi concertele stradale și dansurile renascentiste și baroce, în haine de epocă.

Concertele vor fi susținute în locații emblematice pentru municipiul reședință al județului Harghita. Între acestea, Cetatea Mikó, cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc, ridicată în prima jumătate a secolului al XVII-lea în stilul Renașterii târzii, cu bastioane italienești, esplanada Bisericii Franciscane din Șumuleu-Ciuc, punct central al celui mai mare pelerinaj de Rusalii din Europa Centrală și de Sud-Est, Biserica „Szent Ágoston” și cea Reformată.

Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în anul 1980, la iniţiativa ansamblurilor „Barozda” şi „Kájoni”. Specialiștii susțin că apariția  acestei activităţi muzicale în oraşul Miercurea Ciuc nu este întâmplătoare.

„Personalitate umanistă, Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János), organist şi constructor de orgi transilvănean, a trăit și a activat în secolul al XVII-lea la Şumuleu Ciuc. Este primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania și a avut o contribuţie însemnată la întocmirea codicelui care îi poartă numele, «Codex Caioni»”, explică organizatorii Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc.

Între anii 1986-1989 organizarea manifestării a fost interzisă, iar din 1990 festivalul s-a organizat din nou, căpătând caracter internaţional.

Începând din anul 2005, organizatorul festivalului este Centrul Cultural Judeţean Harghita, sprijinit de Consiliul Judeţean Harghita, municipiul Miercurea-Ciuc şi de alţi parteneri.

În 2008, festivalul a  dvenit membru al Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa . . , cu sediul în Lion.

Detalii despre programul Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, muzicienii participanți și despre concerte puteți obține consultând  www.regizene.ro

 

Mezey Daniela

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail