Un număr de 370 de contracte de asigurare socială sunt în plată, în prezent, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Covasna, numărul fiind în scădere față de cel înregistrat anul trecut, arată datele instituției. Alte 325 de persoane au încheiat contracte privind plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) de către orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii, precum şi orice persoană asigurată obligatoriu care doreşte să-şi suplimenteze venitul asigurat.

„Contractul de asigurare socială este contractul încheiat voluntar  între persoane fizice și casa teritorială de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obținerii unei categorii de pensii. Actuala legislație prevede două tipuri de contracte de asigurare socială ce pot fi încheiate între persoane fizice și Casa Județeană de Pensii. Unul – în conformitate cu prevederile legii nr. 186/2016 prevede posibilitatea asigurării  pe o perioadă retroactivă încheierii contractului, celălalt  – încheiat în baza Legii  263/2010 privind  sistemul unitar de pensii publice, care face posibilă asigurarea pe viitor. Legea nr. 186/2016  a introdus  posibilitatea  plății  retroactive  a contribuțiilor de asigurări sociale în vederea  realizării unui stagiu de cotizare, util la pensionare. Legea a intrat în vigoare de la data de 27.10.2016 și este în vigoare și în prezent”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Județene de Pensii Covasna, Köllő Piroska.

Potrivit acesteia, poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Plata retroactivă a contribuțiilor

„Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 (ce prevede posibilitatea asigurării  pe o perioadă retroactivă), cu modificările ulterioare se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului)”, a precizat reprezentanta CJP Covasna.

Perioadele pentru care se pot efectua plata contribuției de asigurări sociale  sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile  prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.

Cei care aleg această formă de asigurare, vor plăti lunar o contribuție de asigurări sociale.

„Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. De la data intrării în vigoare a legislației care permite plata retroactivă  a contribuțiilor de asigurări sociale (27 octombrie 2016 ) și până  în prezent, un număr de 325 persoane au  optat pentru această formă de asigurare în vederea realizării unui stagiu de cotizare util în sistemul public de pensii”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Județene de Pensii Covasna, Köllő Piroska.

Asigurare pe viitor…

Potrivit acesteia, în ceea ce privește cealaltă categorie de contract – încheiat în baza Legii  263/2010 privind  sistemul unitar de pensii publice, care face posibilă asigurarea pe viitor, În urma modificărilor legislative intervenite, contribuția lunară minimă datorată este, în prezent, de 475 lei (salariul minim x 25%), mai mare decât contribuția minimă datorată în anii precedenți, a spus reprezentanta CJP Covasna.

„Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează în continuare prin încheierea contractului de asigurare socială, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, privind pensiile  publice, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum acestea au fost modificate.  Astfel, orice  persoană  se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială  în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei  categorii de pensii”, a transmis Köllő Piroska. Aceasta a menționat că plata contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele care au încheiat un astfel de contract se face  la casieria instituției sau  în contul  casei teritoriale de pensii la care sunt asigurați,  cu ordin de plată sau cu mandat poștal.

„Cei care doresc completarea stagiului de cotizare util la pensionare trebuie să se prezinte la Casa Județeană de Pensii Covasna,  parter, camera nr. 6, cu actul de identitate și să depună o cerere tip. Persoanele care lucrează în străinătate pot să împuternicească pe cineva din țară, cu procură special încheiată la notar, iar acel împuternicit poate să depună cererea în numele titularului la Casa Județeană de Pensii Covasna, iar plata sumelor se poate face prin virament în contul indicat de Casa de Pensii, într-o singură tranșă sau în mai multe”, a explicat reprezentanta Compartimentului de Comunicare al instituției.

Potrivit acesteia, în prezent sunt active un număr de 370 de contracte de asigurare socială încheiate în baza Legii nr. 263/2010, la nivelul CJP Covasna. La sfârșitul anului precedent, în evidența instituției figurau 476 de astfel de contracte, active.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail