Peste 360 de absolvenți de liceu ai promoției 2018 s-au înregistrat, deja, în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Conform datelor instituției, la data de 5 iulie (a.c.) în evidențe figurau 362 de absolvenți, toți fiind absolvenți de învățământ liceal. Dintre aceștia, 210 sunt absolvenți de liceu teoretic și 152 – de liceu de specialitate, au transmis reprezentanții AJOFM Covasna.

Potrivit aceleiași surse, din zona Sfântu Gheorghe figurau 129 de absolvenți, din zona Târgu Secuiesc – 94, din zona Covasnei- 34, Baraolt- 72 și Întorsura Buzăului – 33.

Anul trecut, până la aceeași dată (5 iulie) se înregistraseră în evidențele Agenției – 314 persoane, au mai transmis reprezentanții AJOFM Covasna.

Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. 

Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, întrucât data de 25 mai era cea la care s-au încheiat cursurile claselor terminale din învăţământul liceal, potrivit unui ordin al Ministrului Educației.

În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă, au informat reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, printr-un comunicat de presă postat recent pe site-ul www.anofm.ro.

ANOFM a mai transmis, tot prin intermediul site-ului, că: „ Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:- nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii: -nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înțelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.” – conform ANOFM.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită,

Totodată, începând din acest an, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia de o primă de inserție în valoare de 1500 de lei.

Înregistrându-se la timp în evidențele agenției,  tinerii pot beneficia de serviciile precum cele de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită.

Anul trecut,numărul total al absolvenților care s-au înregistrat în evidențele AJOFM Covasna a fost de 729.

Ana Ciorici Costache 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail