Adulții vor spune că viața lor este cea mai stresantă, dar elevii din ziua de azi îi vor contrazice cu ușurință. Școlarii ar da orice să scape de temele pentru acasă și de presiunea care este pusă asupra lor atât de profesori, cât și de părinți și societate.
În afară de teme, proiecte și prezentări, viața socială, înscrierea în cât mai multe activități și participarea la evenimente menite să le îmbogățească cunoștințele îi încarcă foarte mult iar ei simt că nu mai pot face față.
Cercetările susțin că un pic de stres poate avea un impact benefic asupra elevilor
Însă, problema din ziua de azi se referă la faptul că școlarii au de-a face cu mult prea multă presiune pusă pe umerii lor și că majoritatea copiilor și a tinerilor se plâng de stări de anxietate și depresie.
Ca urmare, stresul cronic poate duce la performanțe academice scăzute, dar și la probabilitatea din ce în ce mai mare ca elevii să se lase de școală sau să nu mai fie la fel de motivați ca înainte. Așadar, este nevoie ca atât școlarii, cât și profesorii să recunoască care sunt factorii declanșatori ai stresului, pentru a cere și, respectiv, a oferi ajutor.
Ce cauzează stresul la școală și ce soluții există la îndemână
Teme pentru acasă
În școala de azi numărul de teme la clasă și pentru acasă este semnificativ mai mare decât era acum 10-15 ani. În plus, nu doar elevii se plâng că proiectele școlare din ce în ce mai multe și mai complexe îi încarcă și îi obosesc. Chiar și profesorii sunt de părere că temele îi stresează pe discipolii lor, programa școlară fiind mult prea încărcată.
De asemenea, impactul temelor de acasă asupra somnului este major. Din ce în ce mai mulți tineri declară că nu au parte de odihna de care au nevoie din cauza volumului mare de sarcini sau pentru că școala începe devreme și nu pot dormi atât cât simt că ar fi necesar. Tinerii au nevoie de cel puțin 8-9 ore de somn pe noapte pentru a face față tuturor îndatoririlor.
Soluția la problemă este ca elevii să înceapă să-și facă temele la timp, pentru a nu a se stresa seara cu ele sau la final de weekend. În plus, este bine de dezvoltat și de urmat un program inteligent de somn deoarece poate avea cel mai benefic impact asupra performanțelor școlare.
Presiune din partea părinților
Cu toate că este normal ca părinții să-și dorească rezultate bune de la copiii lor, adulții pot pune o presiune prea mare pe umerii celor mici. Astfel, vor face mai mult rău decât bine. Comparațiile cu alți copii, dorința de a excela la ceva la care cei mici nu prezintă interes, ambiția celor mari ca cei din urmă să fie prinși în cât mai multe activități extracuriculare și discipline, nu fac decât să încarce copiii și să-i robotizeze.
Ce-i de făcut în această situație?
Părinții ar trebui să-și susțină fiii și fiicele. De exemplu, în loc să-i întrebe ”Ce notă ai luat azi?”, ”Ce ai făcut la test?”, mai degrabă să se intereseze despre cum le-a fost ziua, ce au învățat nou și surprinzător, să comunice fructuos cu aceștia, pentru ca elevii să facă totul din pasiune și nu din obligație.