Primul proiect de educaţie ecologică prin scufundări, din ţară, a început cu dreptul. Cei 30 de copii şi 10 coordonatori specialişti au făcut cunoştinţă în urmă cu două zile, au creat legături şi au pornit într-o aventură.
Potrivit lui Cătălin Lazăr, coordonatorul proiectului intitulat „Incursiuni în lumea apelor” şi preşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus, prima zi a fost rezervată cunoaşterii şi conectării „echipajului eco”, care şi-a instalat corturile pe malul lacului Reci. Cei 30 de tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani au făcut cunoştinţă între ei, au făcut cunoştinţă cu mediul înconjurător dar şi cu cei 10 coordonatori care le vor arăta minunile ascunse ale vieţii subacvative şi ale mamiferelor mici din acest ecosistem.
Ieri, 15 dintre cei 30 de copii au mers la Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, unde au efectuat o serie de scufundări în lacul artificial construit de scafandrul profesionist Szabó Jenő.
„Prima zi a fost prima etapă foarte importantă, aceea de cunoaştere şi socializare, în care ei au lăsat Facebook-ul şi comunicarea aceasta artificială pe care o practică tinerii în ziua de azi, şi au făcut cunoştinţă. Faptul că au reuşit să se conecteze şi că natura a fost acest liant, nu poate decât să ne bucure.Am avut şi un foc de tabără în jurul căruia i-am prezentat pe unii, altora, le-am spus ce aşteptări avem de la această tabără, iar astăzi ne-am împărţit pe grupe. Astăzi (n.red.- ieri, 03 septembrie) prima grupă de 15 persoane s-a deplasat la Dalnic, la lacul aflat în proprietatea Centrului de Cercetări Subacvatice unde s-au scufundat şi au luat contact cu primele noţiuni de scufundări”, a declarat Cătălin Lazăr.
Acesta a dorit să puncteze faptul că nu scufundarea în sine este factorul inovator al proiectului, ci faptul că prin această metodă se doreşte aplicarea unei educaţii ecologice inovatoare şi atractive pentru copii. „Dorim ca aceşti copii să înţeleagă că sub apă există viaţă, o lume pe care noi trebuie să o protejăm, care este strâns legată de cea de deasupra apei, şi că lucrurile trebuiesc privite global, pentru că ele sunt interconectate”, a mai spus Cătălin Lazăr.
Cât timp prima echipă a fost prezentă la Dalnic, ceilalţi 15 copii, din cea de-a doua echipă, au folosit transportul ecologic – bicicleta – pentru a se deplasa în aria protejată Râul Negru alături de specialistul Anamaria Lazăr, doctor în biologie, unde au instalat capcane şi foto track-uri pentru mamiferele mici.
Astăzi, cele două echipe vor face schimb de activităţi iar după-amiază, George Bouroş, specialistul în vidre de la Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, îi va iniţia pe copii în minunata lume a vidrelor, în special a vidrei Tarka din Pădurea Merişor, pe care acesta o studiază în zona Vrancei, încercând să dezlege minunile şi tainele micului mamifer.
. .
„Acest tip de educaţie inovator prin intermediul scufundărilor, vrem să devină un proiect de tradiţie în judeţul Covasna şi, cu alte cuvinte, Covasna să devină gazda singurului program tematic de educaţie ecologică prin intermediul scufundărilor la nivelul naţional. Încercăm să aducem aproape expertiza şi profesionalismul ONG-urilor, respectiv a Centrului de Cercetări Subacvatice, cu infrastructura instituţiilor statului, respectiv Centrului de Agrement de la Pădureni a DJST Covasna. Aceste două împreună să ofere acest program pe mai departe, la nivel naţional tinerilor interesaţi de a participa, pentru că au dreptul să participe la asemenea proiecte”, a conchis coordonatorul proiectului.
Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus a câştigat un grant de finanţare în valoare de 20.000 de lei pentru proiectul „Incursiuni în lumea apelor”, în cadrul componentei „Spaţii verzi – arii naturale protejate”, care este susținută de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România. Proiectul s-a desfăşurat în trei etape, tabăra de scufundări subacvatice fiind ultima etapă a proiectului. Tabăra de scufundări se va încheia duminică, 6 septembrie.
Maricela Dan