Consiliul Național al Elevilor (unica structură de reprezentare a elevilor la nivel național) a creat un formular prin care elevii au putut spune cât de respectate au fost drepturile lor în anul școlar precedent.

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna (unica structură de reprezentare a elevilor covăsneni), a diseminat formularul pe rețelele de socializare și în rețeaua internă. La încheierea formularului am strâns 196 de respondenți (157 elevi și 39 profesori).

Încă de la începutul formularului constatăm că aproape 40% dintre elevii respondenți nu au auzit de Statului Elevului (actul normativ unde se regăsește fiecare drept si îndatorire a elevilor).

Altă statistică dezamăgitoare este că 42% dintre elevi nu au fost consultați cu privire la materiile opționale pe care le studiază. În continuare, observăm că 45% dintre elevi nu știu dacă pot beneficia de consiliere școlară și psihologică gratuită în școli.

Tot în rândul elevilor care au completat chestionarul se regăsesc următoarele statistici:

– 35% dintre elevii covăsneni au sesizat cazuri în care colegii acestora sunt tratați diferit în funcție de rasă, etnie etc.

– din cei 35% de elevi menționați anterior, aproape 20% spun că erau tratați diferit de către profesori, iar 15% susțin că au fost tratați diferit de către alți elevi.

– alt fapt îngrijorător este că aproape 50% dintre respondenți au făcut la ora de dirigenție altă oră decât cea de consiliere personală/profesională.

– cel mai diversificat răspuns a fost la întrebarea „Cât de des ai oferit feedback semestrial profesorilor de la clasă în ultimul an școlar?” unde observăm că doar 24% dintre elevi și-au exercitat acest drept în ambele semestre, 21% nu și-au dorit, și aproape 20% niciodată, deși și-ar fi dorit.

– alt lucru surprinzător regăsit în statistici este că 45% dintre elevi au fost puși absenți în contextul în care erau prezenți la ora de curs.

– încă o problemă sesizată este că în cazul a aproape 25% dintre elevii majori respondenți, nu li s-a permis părăsirea unității de învățământ în timpul programului, în contextul în care articolul 15, punctul k, din Statutul Elevului, spune că au acest drept.

Pe de altă parte, un lucru care ne bucură este că 70% dintre elevi consideră că s-au comportat respectuos cu colegii și personalul școlii.

În încheiere, observăm că aproape 30% dintre elevii covăsneni au participat sau au instigat la acte de violență fizică/verbală/emoțională în școala lor.

Din cele 39 de de răspunsuri din partea cadrelor didactice, observăm ca 97% dintre acestea au auzit de Statului Elevului.

21% dintre dascălii respondenți, spun că au existat cazuri în care elevii au contestat nota obținută în urma unei lucrări scrise.

O cifră dezamăgitoare însă este cea conform căreia 47% dintre respondenți spun că au existat alegeri în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor organizate de către personalul didactic.

În final, sesizăm că din cele 39 de răspunsuri oferite de către profesori; 89,5% spun că nu le este permisă părăsirea incintei școlii, în timpul programului, elevilor majori.

„În primul rând ne bucurăm pentru cele aproape 200 de răspunsuri, și sunt sigur că ne vor ajuta la conturarea eficientă a demersurilor în anul ce urmează. Am sesizat anumite cazuri care nu ajută deloc la îmbunătățirea actului educativ. Așadar, odată cu începerea școlii vom iniția demersuri precum caravane legate de importanța drepturilor și a Statutului Elevului și ne vom asigura că drepturile elevilor covăsneni nu sunt sub nicio formă discutabile sau încălcate. Încă de acum, îmi invit toți colegii din județ să ne sesizeze orice problemă pe care o întâmpină și ne dorim să ne urmărească demersurile pe pagina de Facebook: Consiliul Județean al Elevilor Covasna și pe Instagram: @cje_covasna”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, Marian Calcea.

Comunicat de presă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail