Fundaţia SERA România şi Consiliul Judeţean Covasna vor construi trei case familiale pentru copiii instituţionalizaţi din Centrul de plasament de la Olteni, iar castelul, în care funcţionează în prezent această instituţie, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în castel funcţionează, în prezent, două instituţii, respectiv o Şcoală specială cu opt copii şi Centrul aflat în subordinea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Covasna, cu 42 de copii, care vor fi mutaţi în cele trei case care se vor construi anul viitor în localităţile Baraolt şi Întorsura Buzăului.
„Luna asta vom încheia un contract de asociere cu Fundaţia SERA din Bucureşti, ne-am înţeles verbal şi acum urmează să încheiem şi un contract (…) Fundaţia SERA, împreună cu noi va construi trei centre, două la Baraolt şi unul la Întorsura Buzăului, în total 750.000 de euro. Nu numai construcţie, ci şi echipare, dotare. Deci, le vom pune în funcţiune anul viitor, în septembrie. Cota noastră de participare este de 23,3 la sută, adică 175.000 de euro şi a Fundaţiei este de 575.000 de euro, adică 76,2 la sută (…) Avem o relaţie bună cu Fundaţia SERA, cu care colaborăm de mai mulţi ani, avem banii disponibili şi dorim cât mai rapid să înceapă lucrările, din aprilie să înceapă construcţia”, a declarat Tamas Sandor.
Acesta a mai spus că, după evacuare, castelul va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic.
„Azi am încheiat un acord de colaborare între judeţ, respectiv Asociaţia de Dezvoltare a Turismului pentru patru evenimente turistice de promovare a judeţului, care vor fi organizate în anul viitor în incinta şi împrejurimile conacului – Festivalul Barbeque, campionatul naţional şi internaţional de atelaje cu doi ani şi Festivalul castelului”, a arătat preşedintele CJ Covasna.
Castelul de la Olteni, construit în anul 1827 de groful Miko Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului local Bodoc cu 250.000 de euro.
Castelul, construit în stil empire, este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian, iar intenţia autorităţilor locale este să amenajeze aici un muzeu ecvestru, spaţii de cazare, precum şi o crescătorie de cai.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES