Interviu cu Stelian Popescu, tânărul covăsnean care construiește case din lemn deosebite
În cultura românilor este adânc împământenită ideea că cea mai de preț moștenire, dovada unei vieți de succes, este casa. De aproape 30 de ani, zeci de mii de români pleacă an de an în străinătate, la muncă, pentru a-și ridica aici, pe pământurile natale o casă, pe care apoi, să o folosească și generațiile următoare. Deși sunt mereu la curent cu moda și cu tendințele, din ce în ce mai mulți oameni se apleacă asupra ideii de casă din lemn, care îmbină tradiționalul cu modernul, într-un tot uniform, elegant.
De aproximativ opt ani, Stelian Popescu, un tânăr covăsnean de 33 de ani construiește case de locuit sau de vacanță, pentru clienți care iubesc mirosul proaspăt de lemn și căldura pe care o oferă sufletului o astfel de locuință. Despre plăcerea lucrului cu lemnul, dar și despre greutățile pe care le presupune prelucrarea sa, ne-a vorbit Stelian, într-un interviu:
Spune-ne câte ceva despre tine. De unde a apărut pasiunea pentru lucrul cu lemnul?
M-am născut în orașul Nehoiu, județul Buzău, și apoi ne-am mutat în satul Dobolii de Jos, din județul Covasna, când eu aveam 7 ani. Am absolvit școala profesională la Sfântu Gheorghe, la profilul alimentație publică și turism, cu diploma în profesia de Cofetar – patiser. Tata a fost constructor ca profesie și încet-încet am ajuns să iubim și noi această meserie – eu și fratele meu mai mare. La început l-am ajutat pe el la diverse construcții, apoi ne-am documentat și am început și noi să construim, individual. Am început să lucrez cu lemnul de la vârsta de 12 ani. În vacanță mergeam cu tata și lucram la șarpante.
Mai exact, de când construiești case din lemn, și de ce din lemn?
Am început construirea caselor din lemn rotund din anul 2010. Motivul pentru care lucrez cu lemnul este că din lemn ies lucruri mai interesante, fiecare lemn este diferit, este mereu o provocare să lucrez cu acesta. Consider că în zilele noastre, decât să vindem lemnul la străini, este mai bine să rămână ceva făcut din el.
Ce fel de case ai construit până acum? Care sunt preferințele clienților?
Am construit și case de vacanță și case de locuit. Sunt clienți care vor case de vacanță, alții vor de locuit. Dorințele sunt cam 50/50%, însă toți clienții sunt diferiți și au gusturi diferite. Unii dintre ei au nevoie de explicații ca să înțeleagă cum lucrează lemnul în timp sau cum ar trebui construită casa pentru a fi rezistentă și să arate și interesant. Majoritatea clienților vin cu un plan pentru casă din cărămidă, și vor să îl transform în casă din lemn rotund. Bineînțeles că nu se potrivește arhitectura cu materialele folosite (buștenii) și încerc să fac o adaptare ca să arate casa bine. Alți clienți ascultă sfaturile pe care le primesc de la mine și sunt de acord ca să arate casa lor a casă din lemn rotund și din punct de vedere arhitectural, nu doar din punct de vedere al materialelor.
Ce lemn se folosește în construcția caselor și de unde îl procuri?
La noi în țară se folosește lemnul de rășinoase, în special molid, iar în procent de aproximativ 10% brad și pin. Se mai folosește lemnul de stejar sau lemnul de esență tare la elementele de design, sau la scară. Materialul principal, însă, este molidul. Lemnul îl procurăm de la firmele de exploatare dar se găsește foarte greu și este destul de scump, din cauza marilor procesatori de lemn din străinătate.
Este mai dificilă construcția unei case din lemn, decât din alte materiale? De ce?
Da, este mai dificilă. Fiecare buștean trebuie trasat și chertat ca să se potrivească cu ceilalți bușteni și orice greșeală mică este vizibilă și nu se mai poate folosi la casa respectivă. Pentru a învăța să faci chertările și cum să se potrivească, este nevoie de timp și răbdare. Majoritatea chiturilor pentru case le construim în Romania. Peste hotare nu am construit încă nici o casă.
Cât rezistă o casă din lemn și cum ar trebui întreținută pentru a-i prelungi cât mai mult viața?
Lemnul netratat, dacă este în condiții fără umezeală, la o casa din buștean, rezistă undeva în jurul a 300 de ani. În țările nordice sunt case din bușteni chiar mai vechi de 300 de ani. Atunci când casa este construită corect și nu ajunge apa pe pereți, unde să se strângă umezeala, nu necesită aplicarea de vopsele și de lacuri, decât dacă proprietarul dorește să îi dea o anumită culoare lemnului. Când se învechește, lemnul devine cenușiu închis, dar acesta este un proces natural al lemnului de rășinoase. În ciuda aspectului, el este sănătos. Dacă însă lemnul este expus la umezeală, el trebuie tratat cu substanțe care previn mucegaiul, ciupercile, care conferă un strat de protecție împotriva apei. Și bineînțeles, cel mai mare pericol al unei case din lemn, din bușteni, este focul, motiv pentru care ar trebui făcut un tratament ingnifug.
Deși construirea caselor din lemn este, dincolo de munca în sine, o adevărată plăcere, cu siguranță trebuie să găsești și alte feluri în care să te destinzi. Ce alte hobby-uri ai?
Îmi place să zbor cu parapanta în timpul liber. De asemenea, îmi place să merg cu bicicleta și să alerg cu cățelul.
Munca ta este una destul de dinamică și presupune, probabil, călătorii repetate. Cum se împacă viața în deplasare cu viața de familie?
Lucrez în deplasare doar când trebuie să montez casa, dar bineînțeles că se mai ivesc detalii pe care le doresc clienții și este necesar să stau câteodată și câte o săptămână departe de casă, dar mereu am făcut cumva să ajung în weekend la familie. De obicei încerc să construiesc cât de mult pot, pe terenul meu de acasă, pentru a nu fi nevoit să stau mult în deplasare, că nu îmi place.
Ai ridicat numeroase locuințe pentru alți oameni. Casa în care locuiești cu familia este construită tot de tine?
Momentan locuim într-un apartament în Brașov, dar am construit o casă din lemn rotund și pentru noi, la Dobolii de Jos. Mai avem de făcut interiorul și apoi ne putem muta în ea.
A consemnat Oana-Mihaela Costache