Un grup de elevi covăsneni, membri ai Consiliului pentru protecția mediului – din județul Covasna a anunțat inițierea unei acțiuni de curățenie în zona Casei de Cultură a Sindicatelor și în interiorul clădirii acesteia, în care nu se mai desfăşoară niciun fel de activitate de câțiva ani.
La începutul săptămânii trecute, tinerii din Consiliu au realizat un studiu de teren al cărui scop a constat în analizarea gradului de poluare a zonei Casei de Cultură a Sindicatelor.
„Prin programul Patrula Verde, în data de 17 septembrie am analizat zona (…).”-au informat tinerii din Consiliul pentru protecția mediului, care au precizat că inițiativa lor a pornit și de la faptul că au remarcat că „de mai mult de trei ani, clădirea este supusă vandalismului” și că obiectele aflate în incinta acesteia „se distrug pe zi ce trece”.
În acest sens, Consiliul a decis că ar fi de ajutor cu o acțiune bine stabilită care cuprinde: ecologizarea zonei,arhivarea și ordonarea documentelor din interiorul clădirii și găsirea unor soluții privind îngrijirea și reabilitarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe.
„Marți, 18 septembrie (a.c.), am depus cereri de a ne veni în ajutor o serie de instituții (…). Pe lângă aceasta, am luat legătura cu domnul Ștefan Mircea (directorul Casei de Cultură a Sindicatelor), care ne-a aprobat lucrările și acțiunile propuse și ne-a asigurat de sprijin în desfășurarea acțiunii în mod legal”, a declarat Balázs Dániel, președintele Consiliului pentru protecția mediului.
Potrivit acestuia, întrucât Consiliul este format din elevi voluntari, acțiunea de ecologizare ar urma să aibă loc în weekenduri, până la îndeplinirea obiectivelor propuse. Prima activitate în acest sens a avut loc la acest sfârșit de săptămână.
„Consiliul județean pentru protecția mediului” a fost înființat la finele anului trecut, de un grup de elevi de la Liceul „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Tinerii studiază la clase de protecția mediului și și-au propus, astfel, conștientizarea tinerilor de vârsta lor și a populației județului, în general, asupra importanței protecției mediului. „Scopul Consiliului constă în protejarea mediului, discutarea și soluționarea problemelor actuale ale mediului înconjurător, prin realizarea de campanii, organizarea de programe de dezvoltare a membrilor noștri, prin legături cu organizații non-guvernamentale, dar și cu instituții şi cu elevii și studenţii județ și din alte județe. Ne propunem să derulăm campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța protecției mediului, stabilirea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor actuale din această sferă. Să acționăm ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT.”- a spus Balázs Dániel.
Din Consiliu fac parte, în prezent, elevi și studenți de la diverse unități de învățământ din județ, iar înscrierile sunt deschise oricui.
***
Casa de Cultură a Sindicatelor şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape 6 ani, după ce primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local, nemaiavând, practic, nicio posibilitate de funcţionare.
După 1989, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a intrat pe autofinanţare, iar majoritatea spaţiilor din incintă au fost închiriate unor instituţii ori firme private.
Ana Ciorici Costache