De aproape opt ani de zile revenim, obsesiv chiar, asupra subiectului legat de Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe care „ zace fără viață (culturală)” în centrul orașului, fără ca vreunora dintre cei ce s-au perindat pe la guvernare, în ultimii 30 de ani, să le pese de patrimoniul construit cu sudoare din banii reținuți de la fiecare fost angajat/sindicalist din intreprinderile/instituțiile comuniste, în timp ce activități culturale de anvergură organizate de ONG-uri precum și de instituții de cultură din subordirea primăriei se desfășoară prin săli de sport sau cine știe pe unde se mai găsește câte un locșor liber.
Așa cum a declarat, începând cu anul 2014, cu toate ocaziile în care a fost întrebat despre acest subiect, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat și-n conferința de presă de la începutul acestuia an că doar Guvernul este cel care ar putea reglementa situația juridică a Caselor de Cultură ce fac parte din patrimoniul fostului UGSR, „dacă va avea curajul să rezolve problema.”
„UGSR nu mai există! Problema Caselor de Cultură a Sindicatelor este exact o problemă juridică, pentru că aceste Case de Cultură au fost construite, la vremea respectivă, de comunitățile locale și din banii salariaților și, juridic, au ajuns la Sindicate. Acel sindicat comunist a fost desființat în 1989. După aceea au fost formate diferite sindicate care s-au autodeclarat continuatorii acelui sindicat, dar nu există o decizie juridică care să spună despre sindicatele actuale, nici despre Federația Sindicatelor, nici despre vreun sindicat aparte, că este continuatorul din punct de vedere legal și juridic al acelui sindicat, deci că și patrimoniul sindicatului comunist ar putea fi al lor. De aceea este această situație ciudată în care ei se folosesc de aceste clădiri- și vorbim de hoteluri de la munte și până la mare și de aceste Case de Cultură ale Sindicatelor dar, de fapt, din punct de vedere al proprietății, lucrurile nu sunt clare. Și vă pot spune acest lucru pentru că ei având datorii la municipalitate, noi am încercat să executăm, și când am ajuns în fața executării, totdeauna a spus instanța că nu există entitatea juridică care poate fi executată.” – a declarat primarul Antal Arpad.
Potrivit edilului, miza clarificării și mai ales a reglementării situației fostului patrimoniu al UGSR este una imensă, astfel că în ultimii 30 de ani niciun Guvern „nu a avut curajul” să se atingă de interesele Sindicatelor.
„Nu din cauza acestor clădiri, pentru că sindicatele nu sunt interesate de Casele de Cultură, ci nu poți rezolva doar o parte din problema juridică. Ori rezolvi toată problema, ori nu rezolvi nimic, iar toată problema ar însemna să se intervină pe niște interese ale sindicatelor la nivel de hoteluri de la munte până la mare, care niciun guvern nu a avut curajul să o facă. Să spunem clar, asta este situația!”
„ Nu aduce anul ce aduce ceasul”
Întrebat dacă Asociația Municipiilor din România (AMR), al cărui membru este și municipiul Sfântu Gheorghe, nu ar avea pârghii pentru a solicita Guvernului rezolvarea acestei probleme stringente, în condițiile în care în municipii sau orașe din toată țara sunt alte 36 de Case de Cultură care au lacătul pus pe ușă, primarul Antal Arpad a spus:
„AMR reprezintă o forță astăzi în România pentru că am lucrat foarte bine împreună cu colegii, și-am reușit să depășim diferențele politice. Întotdeauna când AMR se îndreaptă cu o solicitare către Guvern, nu merge politic, ci de obicei mergem cu câte o chestiune, după ce avem un vot unanim în AMR. Când vine primarul din Oradea, din București și din Sfântu Gheorghe și spun același lucru, și spun că 108 primari de municipii din țară i-au mandatat să prezinte punctul lor de verede, e greu pentru un guvern să spună că nu e viabil. De când sunt eu primar, o să număr la un moment dat câți prefecți au fost și câți prim-miniștri, la fiecare prim-ministru am ridicat această problemă cu Casele de Cultură ale municipiilor. Și la nivel de AMR am discutat acest lucru, și noul prim ministru deja cunoaște această problemă. Dacă va avea curajul să rezolve problema, nu vă pot spune la ora actuală. În politică este vorba de curaj politic pentru că și sindicatele reprezintă o forță, și nu poți să iei o decizie politică nici dacă acea decizie este corectă, dacă prin decizia respectivă treci peste interesele unor lideri.(…) Eu am învățat în România un lucru extraordinar, că „nu aduce anul ce aduce ceasul”. Eu sunt convins că va veni acel ceas, acel moment în care se va rezolva și această problemă. Nu vă pot spune când va veni acel moment, nu știu dacă va fi săptămâna viitoare sau peste 10 ani!”
„Statul Român, de 30 de ani nu a venit cu o lege care să reglementeze patrimoniul fostului UGSR”
Liderul Sindicatului SANITAS Covasna, Vasile Neagovici, a precizat că marea majoritate a Caselor de Cultură din țară care se află în situații similare celei din Sfântu Gheorghe au fost date în administrarea Confederațiilor sindicale, care nu au drept de proprietate, deci nu pot face mare lucru.
„Statul Român, de 30 de ani nu a venit cu o lege care să reglementeze patrimoniul fostului UGSR. Confederațiile sindicale, în acești 30 de ani s-au adresat tuturor Guvernelor, fie de stânga, de dreapta, de centru, de tehnocrați, cu solicitări de a se reglementa printr-o lege, în Parlament, patrimoniul fostului UGSR. Suntem singura țară din fostul bloc comunist est-european care nu are nici astăzi, după 30 de ani, o lege de reglementare a patrimoniului sindicatelor. După părerea mea, cred că nu s-a dorit din nicio parte să se reglementeze. S-au permis tot feluri de abuzuri, de însușiri, adică știți ce înseamnă: dacă nu-i al nimănui, este perfect!
Acesta a menționat că în câteva rânduri a purtat discuții cu primarul Antal Arpad în vederea găsirii unei soluții comune cu autoritatea locală, pentru redeschiderea Casei de Cultură a Sindicatelor, dar situația juridică incertă a clădirii” face ca orice dorință să rămână în van.
„ Am avut mai multe inițiative, chiar am vrut să creez un parteneriat acum vreo doi ani, când am avut discuții inclusiv cu dl primar Antal Arpad. Propusesem să facem o asociere între structurile sindicale de la nivelul județului și consiliul local care să o preia pentru a o reda comunității, pentru că altfel se degradează. Primarul mi-a spus că nici nu poate accesa o finanțare europeană pe baza unui contract de închiriere sau de asociere, și din bani publici nici nu se poate, legal, să se investească într-o clădire care are un regim juridic nereglementat. (…) Dacă ar fi dată o lege privind patrimoniul- e al sindicatului sau nu mai este- dar atâta timp cât Sindicatele, pe baza unui protocol din 1990, au doar un drept de administrare operativ care e menționat în Cartea Funciară, mi-e greu să cred că cineva va putea face vreun pas. Din punctul meu de vedere, fără o reglementare a patrimonuiului sindicatelor, mai exact a UGSR-ului, după 30 de ani, e foarte greu să vedem ce pas am putea face, însă această Casă de Cultură ar trebui să reintre în circuit!”
Vasile Neagovici a menționat că în urma unei discuții pe care a avut-o cu președintele Asociației Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, au convenit că e nevoie de luarea unor măsuri urgente pentru „salvarea” Casei de Cultrură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe.„În primăvară dorim să facem două lucruri: să igienizăm clădirea, pe cheltuiala Asociației, și să o securizăm, în primă etapă; să încercăm să încheiem un parteneriat public-privat pentru a redeschide această Casă de Cultură, în a doua etapă”- a conchis liderul de sindicat.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape 8 ani, după ce Primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local.
Maria CREȚU-GRAUR