Cu ocazia şedinţei extraordinare în teritoriu a Consiliului Judeţean Covasna, organizată miercuri, 5 noiembrie, la Centrul de plasament nr. 2 Tg. Secuiesc, a avut loc inaugurarea noii clădiri, precum şi festivitatea acordării unui nume instituţiei.

 

Imobilul a fost reabilitat printru-un proiect lansat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice şi câştigat, în 2012, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, având o valoare totală de 598.598 lei, din care cota parte de 10%  a fost achitată de Consiliul Judeţean Covasna.

„Pentru ca în Centru să creăm o atmosferă de familie, am ales numele uneia dintre personalităţile proeminente ale regiunii Trei Scaune de Sus, Borosnyay Kamilla, care s-a născut la 1856, fiind membră a ramurii din Târgu Secuiesc a familiei Borosnyay, originară din Boroşneu Mare. Este un scriitor cunoscut de literatură pentru tineret şi de articole în domeniul mişcării feministe, o figură proeminentă a literaturii pentru copii, o personalitate multilaterală” – a spus Vass Mária, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna. Ea a prezentat, de asemenea, scurta istorie a imobilului care a fost construit în 1974 şi care a funcţionat ca și cămin muncitoresc: în 1998, imobilul a trecut în administrarea instituţiei de la acea vreme- Direcţia Generală de Protecţia Copilului- şi tot atunci a primit şi denumirea de Centru de plasament nr. 2. Directorul a mai spus că, în ultimii doisprezece ani, la acest imobil nu s-au efectuat lucrări de renovare din cauza înfiinţării unor case de tip familial mai mici. În clădirea care găzduieşte 49 de copii  s-au amenajat camere de zi, dormitoare, bucătării, sufragerii şi băi moderne. Din fondurile obţinute s-a realizat izolarea termică şi vopsirea clădirii, iar fondurile proprii s-au folosit pentru schimbarea uşilor şi ferestrelor, consolidarea structurii clădirii, precum şi amenajarea unui teren de joacă modern şi reabilitarea mobilierului urban.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a subliniat faptul că, în cadrul evenimentului, nu este vorba doar de dezvelirea unei plăci, ci şi despre finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii care adăposteşte aproape cincizeci de copii. An de an, autorităţile judeţene acordă o atenţie specială ajutorării copiilor săraci şi orfani, pentru sprijinirea măsurilor de tip plasă de siguranță socială. „Serviciul nostru de protecţie a  copilului se ocupă de îngrijirea a peste 1200 de copii din tot judeţul, majoritatea lor aflându-se în diferite centre din Târgu Secuiesc şi împrejurimi. În regiune a existat, încă din secolele 19–20, o mişcare puternică care a vizat ajutorarea copiilor orfani, datorită, în primul rând, baroanei Szentkereszty Stephanie. În cursul anului trecut şi în acest an am reabilitat curtea Casei familiale „Szentkereszty Stephanie”. Este obligaţia noastră morală şi umană să sprijinim oamenii săraci şi copii orfani. Astăzi există o nevoie tot mai mare de acest sprijin, prin urmare, vom acorda în continuare o atenţie sporită acestui domeniu” – a spus preşedintele CJ Covasna. El a mai adăugat că, pe lângă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, autorităţile judeţene sprijină în mod constant organizaţiile societăţii civile şi ale bisericilor care se ocupă de copii orfani, ca de exemplu activitatea călugărului franciscan Böjte Csaba.

El a menţionat totodată că Borosnyay Kamilla este descendentă directă a lui Borosnyay Lukács János, episcop reformat al Ardealului, originar din Doboli de Sus. Tatăl ei, Borosnyay László, a participat la revoluţia din 1848, în calitate de maior.

Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu Secuiesc, a spus că este  important ca fiecare instituţie de învăţământ să aibă un nume. „De mult a sosit timpul ca şi Centrul de plasament nr. 2 să poarte numele unei personalităţi importante. Sunt convins că acest centru de copii şi-a găsit un nume meritat pe deplin şi va purta cu mândrie numele de Borosnyay Kamilla, pentru că este meritul scriitoarei că mulţi copii au crescut cu poeziile şi poveştile instructive scrise de ea. Această instituţie merită să primească numele scriitoarei, deoarece aceasta întruchipează tot ce a reprezentat Borosnyay Kamilla pe parcursul vieţii ei: apropierea de oameni, grija faţă de copii şi educarea lor, acordarea de ajutor, nevoia de a acorda atenţie celorlalţi şi de a avea grijă de ei.” De asemenea, edilul şi-a exprimat speranţa că, Consiliul Judeţean Covasna îşi va ţine mai des şedinţele la Târgu Secuiesc.

În încheiere, copii din cadrul centrului au prezentat un scurt program artistic, recitând poezii semnate de Borosnyay Kamilla.

Foto: Henning Janos.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail