Casa de Comerţ România SA trebuie dezvoltată în parteneriat public-privat, cu implicarea organizaţiilor reprezentative ale mediului de afaceri şi ale IMM-urilor, nu ca entitate de sprijin a comerţului extern strict în mâna statului, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate.
„O entitate care să sprijine comerţul extern strict în mâna statului nu se mai regăseşte în nicio ţară a UE, în nicio ţară a Europei civilizate. Şi vorbesc de Europa ca piaţă unică, modernă, globalizată. Acest instrument ar trebui să fie unul care să funcţioneze în parteneriat public-privat. Toate ţările civilizate ale UE au aceste tipuri de instrumente pentru atragerea de investiţii şi creşterea exportului, gen Casă de Comerţ. Dar toate sunt în parteneriat public-privat. Ce vom face cu cei 84 de ataşaţi economici pe care îi are România? În fişa posturilor acestor ataşaţi exact asta scrie: să atragă investiţii şi să promoveze comerţul şi exporturile. Îi integrăm şi pe aceşti oameni în Casa de Comerţ România SA?”, a punctat Florin Jianu.
El a subliniat că nu este logic ca acest instrument, Casa de Comerţ România SA, să fie sub tutela Ministerului Economiei, când domeniul comerţ se află sub tutela Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
„Nu sunt clare motivele pentru care Ministerul Economiei este reprezentantul statului român în cadrul societăţii Casa de Comerţ România şi nu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat care asigură reprezentarea externă în cadrul birourilor de promovare comercial-economică”, a apreciat Florin Jianu.
Reprezentanţii CNIPMMR spun că, din analiza proiectului şi a statutului Casei de Comerţ România SA, au fost identificate unele probleme. Nu se prevede nicio modalitate de implicare a reprezentanţilor mediului de afaceri în activitatea societăţii, deşi necesitatea înfiinţării acesteia este sprijinirea mediului de afaceri, în special IMM-uri. De asemenea, CNIPMMR solicită necesitatea clarificării noţiunii de „sindicalizare a ofertelor”, când utilizarea termenului de „asociere a ofertelor” sau formare a unui „consorţiu de oferte” ar fi mult mai potrivită.
„PPP este stringent în administrarea acestei firmei, trebuie să implicăm partenerii sociali, patronate, camere de comerţ. Nu creăm o entitate sub umbrela Ministerului Economiei şi ministrul Economiei numeşte un Consiliu de Administraţie format din trei oameni. Mai mult, nu există precizat, în nota de fundamentare, niciun obiectiv al Casei de Comerţ România SA. S-ar putea să avem iar o idee bună, implementată şi dusă în derizoriu”, a precizat Florin Jianu.
Acesta a adăugat că aceste puncte de vedere au fost transmise în perioada legală de consultări.
Conform CNIPMMR, selectarea membrilor Consiliului de Administraţie trebuie să fie făcută pe criterii obiective, cu respectarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, având în vedere experienţă acestora în mediul privat şi gradul de implicare în politicile antreprenoriale.
AGERPRES