Cărţile verzi, care ar urma să fie introduse cel târziu din 2013, vor înlocui actualul sistem de încasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul „poluatorul plăteşte”, a anunţat marţi, la Piteşti, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
„Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta înseamnă, la fel ca şi în alte state, că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament, ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe”, a declarat Borbely.
Ministrul a apreciat că noua taxă va fi mai mică, dar va fi aplicată tuturor autovehiculelor, diferenţiat, în funcţie de nivelul de poluare. „Va fi o taxă mult mai mică, evident, iar atunci vom renunţa la taxa de primă înmatriculare şi toată lumea va avea acelaşi statut, cel care poluează plăteşte. Din păcate, toate maşinile, chiar dacă sunt mai noi, într-o anumită măsură poluează”, a explicat Laszlo Borbely.
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, noul proiect de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea cu până la 25 procente a taxei faţă de forma iniţială. În acest context, ministrul Mediului a anunţat că statul va restitui celor care au înmatriculat maşini după vechea taxă auto, considerată discriminatorie de Curtea Europeană de Justiţie, circa 240 milioane de lei în 2011, a anunţat recent, la Palatul Victoria.
Taxa auto se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în considerare şi deprecierea autoturismului.