Campania de donare de carte în vederea îmbogățirii standurilor bibliotecii municipale din Târgu Secuiesc, lansată de poeta Mihaela Aionesei, dă roade. O serie de volume au fost oferite de o scriitoare din județul Neamț.
„Primele cărți pentru standul de carte românească al bibliotecii <<Báró Wesselényi Miklós>> din Târgu Secuiesc au sosit de la poeta Emilia Amariei, din Borca, județul Neamț. Emilia Amariei – un nume care va rămâne în conștiința celor care au citit-o, ca unul dintre cei mai sensibili și mai dedicați poeți, versurile domniei sale mustesc de iubirea de patrie. Când scrie despre țară și neam, se transformă. Devine un vulcan care erupe cuvinte desprinse și dintr-o biografie tristă, dar și dintr-o durere reală care-i curge prin vene – dragostea de țară. Poezia ei e strigăt și lacrimă, nu lamentare. E har divin. E icoană în care pictează în cele mai frumoase și dureroase înțelesuri, țara și neamul, pe care le preamărește în speranța că va trezi spiritul românesc. Ea scrie așa cum respiră, cum trăiește, cu mâinile trudite de munca pământului, cu tină rămasă pe sub unghii…în care se zvârcolesc de atâtea trădări, moșii și strămoșii. Multe mulțumiri pentru aceste daruri nesperate”, a anunțat ieri, prin intermediul unei rețele de socializare, poeta Mihaela Aionesei.
Aceasta a făcut publică una dintre poeziile semnate de Emilia Amariei:
„Datori cu o Țară – Emilia Amariei
Suspin pentru tine frumoasa mea ţară,
Suspin cu suspine de dor şi alean
Căci tot ce-am primit din străbuni stă să piară
Şi muşcă din tine străinul viclean.
Iubita mea Dacie, poală maternă,
Iubiţii mei munţi, din Ceahlău în Bucegi
Bătrânii tăi plâng când pun capul pe pernă,
Te plâng că-ai ajuns un ţinut de moşnegi.
Străbunii eroi clocotesc de mânie
Şi spumegă zarea de fierberea lor,
Ce facem acum cu a Daciei glie?
Poporul cel dac a ajuns migrator.
Ieşiţi la lumină oşteni până-i vreme,
Suntem încă vii şi cetăţi mai clădim,
Căci sună din corn Decebal să ne cheme
La luptă ca-n vremea de-atunci să pornim.
Suntem generaţia cea mai datoare.
Suntem generaţia marii erori –
Datori cu o ţară copiilor care
Pe drept ne vor spune la toţi, vânzători!”
Potrivit Mihaelei Aionesei, în momentul în care se vor strânge 50 de cărți, acestea vor fi predate Bibliotecii.
Cei care doresc să contribuie la îmbogățirea standului de carte românească de la biblioteca „Báró Wesselényi Miklós” din Târgu Secuiesc, sunt invitați să o contacteze pe Mihaela Aionesei pentru detalii.
Poeta a pornit demersurile în vederea îmbogățirii fondului bibliotecii în urmă cu doi ani, din dragoste pentru carte, din altruism și din drag pentru cei din jur. Atunci, a început să adune carte lângă carte, atât din rândul celor semnate chiar de ea, cât și din rândul celor semnate de alți prieteni dragi ai literaturii – scriitori din țară. În apelul lansat în mediul online, poeta îi roagă pe cei interesați, să doneze doar cărți noi.
„Biblioteca a fost renovată de curând din fondurile Primăriei.E aproape de nerecunoscut. În locul sălilor întunecate și neprimitoare de altădată, au apărut săli mai mici, luminoase, viu colorate, care îmbie la lectură. Am remarcat în mod deosebit sala de lectură pentru copii, foarte atractivă și care a găzduit deja câteva seri de lectură, dar și cea amenajată pentru cititorii în limba română. O sală de lectură care cuprinde: Literatura română, Literatură universală, Literatură în limbi străine, Cronică literară, standuri din care din păcate lipsesc multe titluri importante. Lansez pe această cale campania de colectare de cărți de beletristică, atât din literatura română, cât și cea universală, doar cărți NOI. O campanie începută tacit în 2016, cu acordul direcțiunii Bibliotecii, pe care, din motive personale, am preferat să nu o fac publică până acum. În urma unei discuții avută anul trecut cu actualul președinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) Bacău, Dumitru Brăneanu, și cu redactorul-șef al revistei <<Plumb>>, Ioan Prăjișteanu, am promisiunea unei donații consistente din partea filialei care sper să se concretizeze anul acesta. Oricine dorește să contribuie la îmbunătățirea standului de carte românească, mă poate contacta privat pentru detalii. Multe mulțumiri celor care au susținut această campanie și celor care o vor susține. <<Cărţile sunt moştenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generaţie în generaţie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă.>> – spunea Joseph Addison”- se arată în apelul Mihaelei Aionesei.
Ana Ciorici Costache