Volumul de prezentare a municipiului Sfântu Gheorghe, „Cartea comorilor, în imagini”, a fost tradus și în limba română.  

Potrivit reprezentanților Primăriei Sfântu Gheorghe, „Cartea comorilor, în imagini” este ultima apariţie a seriei de prezentare a oraşelor din Transilvania.

„Anul acesta am inițiat „Sfântu Gheorghe orașul meu”, un program pentru elevii școlilor din municipiu, iar în cadrul acestui program bibliotecile școlilor au primit niște publicații realizate de către Editura Sfântu Gheorghe, din cadrul Primăriei, care sunt legate de oraș, de istoria orașului, sunt semnate de autori originari din Sfântu Gheorghe, sau care au legătură cu orașul nostru. Ultima apariție în acest șir este traducerea în limba română a volumului de prezentare a orașului Sfântu Gheorghe „Cartea comorilor, în imagini”, care cuprinde o istorie ilustrată a orașului și care vizează în primul rând copiii de clasele a III – a până la clasele a VII-a. (…) Este o serie de publicații despre mai multe orașe din România, a apărut în mai multe limbi, despre mai multe orașe din Ardeal, dar și câteva orașe din Ungaria.”, a declarat reprezentanta Biroului de Comunicare şi Imagine a Primăriei, Ildiko Knop.

Potrivit acesteia, publicația este realizată de Editura Projectograph, iar ilustrațiile au fost realizate de artistul grafician din Cluj Napoca, Andrea Jánosi, cu scopul de a arăta etapele din istorie pe care le-a parcurs municipiul Sfântu Gheorghe și modul în care acesta s-a dezvoltat până în prezent.

Reprezentanții Primăriei spun că deși seria de cărți se adresează în principal şcolarilor, textul uşor de parcurs şi lumea colorată prezentată în imagini oferă tuturor cititorilor, de toate vârstele, o călătorie incitantă în trecutul şi prezentul aşezărilor prezentate.

În cele 11 capitole care ilustrează istoria de 700 de ani a oraşului Sfântu Gheorghe sunt dezvăluite, printre multe altele, şi imaginile târgurilor anuale din Evul Mediu. De asemenea, volumul „Cartea comorilor, în imagini” prezintă ramurile sportive la care elevii din oraș s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară, dar și clădiri celebre ale oraşului, precum Casa cu Arcade sau Biserica Cetate.

Potrivit reprezentanților Primăriei, autorii publicației consideră această carte ca fiind punctul de pornire al cercetărilor şi descoperirilor istorice locale. Prima carte din serie, care prezenta orașul Cluj Napoca, a câştigat în anul 2007 premiul I la Concursul „Cele mai frumoase cărţi”, din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Târgu Mureş. După această primă apariţie, au urmat  şi publicaţii despre orașele Târgu Mureş, Oradea, Sighişoara, Visegrád şi Székesfehérvár.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail